Gezondheidszorg

Veiligheid

Veilig verblijven en/werken in de zon

Veilig verblijven en/werken in de zon

 

 

Werken bij hoge temperaturen...

Ook in onze prachtige gemeente is de zomer in aantoch,t en dat is te merken ook! Het is tropisch warm en de zon laat zich van zijn beste kant zien. Het is oppassen geblazen dat je niet verbrandt als je heerlijk van het zonnetje geniet langs onze prachtige meanderende huisrivier, de Dinkel. Maar wat nou, als je overdag nou 'gewoon’ moet werken met deze hoge temperaturen? En, wat kan de werkgever voor jou als medewerker betekenen bij extreme hitte? 

Wat gebeurt er als je verbrandt

Onder invloed van de zon maakt je huid pigment aan en wordt deze wat dikker. Dat geeft je een bruin kleurtje en beschermt je tegen verbranding. Zit je te lang of te veel in de zon en/of gebruik je onvoldoende zonnebrandcrème, dan krijgt je huid niet de tijd om haar beschermende werking op te bouwen en kun je verbranden. 

Hoe snel je verbrandt hangt af van je huidtype, maar er zijn ook medicijnen die je gevoeliger maken voor zonverbranding. Op de langere termijn kan te veel zon de huid beschadigen. Het versnelt de veroudering van de huid en vergroot bovendien het risico op het ontwikkelen van huidkanker. Het aantal gevallen van huidkanker groeit! Oftewel, voorkomen is beter dan genezen!

Wat kan de werkgever voor u betekenen

Ingevolge Arbowet is de werkgever verplicht ervoor te zorgen dat de werknemer geen schade lijdt vanwege de uit te voeren werkzaamheden! Wettelijk zijn er echter geen expliciete regels vastgelegd voor werken bij grote warmte, behalve de verplichting voor de werkgever om bij maatregelen te overleggen met de medewerkers. Werknemers willen er namelijk op kunnen rekenen dat hun werknemers de volgende dag weer gezond en wel op hun werk verschijnen!

Ik heb even een aantal informatieve tips voor u een rijtje gezet:

  • Werkgevers kunnen de volgende zaken ter beschikking stellen:
  • beschermingsmiddelen, zoals een hoofddeksel, zonnescherm (buiten zonwering is daarbij effectiever dan binnen zonwering), zonnebrandcrème en schaduwruimte.
  • Voorzie de medewerkers van voldoende drinken. Water of ongesuikerde niet-koolzuurhoudende dranken zijn het beste. De drank moet voldoende minerale zouten bevatten. Kraanwater of bronwater voldoen aan deze voorwaarden. Koude thee, thee met citroen of aangelengd fruitsap zijn goede alternatieven.
  • Als medewerkers binnen werken kunt u ook maatregelen nemen. Bij een hittegolf is het aan te bevelen om (indien mogelijk) kunstmatige ventilatie te installeren.
  • Heeft uw bedrijfspand een plat dak? Maak deze nat, dat scheelt al een hoop warmte binnen.
  • Stel rusttijden in. Als bovenstaande maatregelen onmogelijk of niet voldoende zijn, kort dan de duur van de blootstelling aan de warmte in. Laat uw medewerkers de werktijden met bijkomende rusttijden afwisselen. De duur en de frequentie hiervan hangen af van de aard van het werk en dienen afgestemd te worden tussen werkgever en werknemer.
  • Wees voorbereid! Wacht niet met het nemen van maatregelen. Bespreek vooraf(!) de risico’s van de te verwachten overmatige warmte, dan kunt u bij overmatige warmte tijdig preventieve maatregelen inzetten.

En, vergeet vooral niet te genieten van het mooie weer. Voor je het weet is de zomer weer voorbij!

Han Heck, teamlid veiligheid Hallolosser

afbeelding van Han Heck

Door: Han Heck

 Han Heck