Gezondheidszorg

Bloed donor worden, kan iedereen

Er zijn veel dingen die mensen belangeloos voor elkaar kunnen doen. Vele vrijwilligers van verenigingen, stichtingen en andere non-profit organisaties willen iets bijdragen omdat het hen persoonlijke voldoening geeft of omdat mensen een beroep op hen hebben gedaan. Er is ook iets wat echt iedereen boven de 18 kan doen en dat is het doneren van bloed aan de bloedbank, die in Nederland Sanquin heet.

Sanquin

Als enige organisatie ter wereld heeft Sanquin medische, farmaceutische én wetenschappelijke kennis en kunde onder één dak. Met bijna 3.000 betrokken collega’s en 350.000 donoren geven zij 300.000 patiënten per jaar een beter leven. Vooral in noodsituaties, bijvoorbeeld bij een ramp of een ongeluk is het belangrijk dat mensen snel bloed kunnen krijgen om hun leven te redden. Dit kan ons allemaal overkomen!

Hoe gaat bloeddonatie in zijn werk

Voor Lossenaren is Sanquin aan de Oosterstraat in Enschede goed bereikbaar met ruime openingstijden. Alle bloedgroepen zijn van harte welkom. Bloedgroep O negatief is extra gewild omdat iedereen dit bloed toegediend kan krijgen zonder dat het door het lichaam wordt afgestoten. Maar slechts 7% van de bevolking heeft deze bloedgroep. Erg belangrijk als iedere seconde telt, zoals bij een ongeluk.

Bij het allereerste bezoek wordt je bloed onderzocht op diverse bloed overdraagbare infecties zoals hepatitis. Is je bloed vrij van deze infecties en voldoet je hemoglobine gehalte, dan ben je geschikt als donor. Vrouwen worden maximaal 3 keer per jaar opgeroepen, mannen 5 keer per jaar. Voor de bloeddonatie vult je altijd een vragenlijst in en wordt je bloeddruk gemeten en je hemoglobine-gehalte,met een klein vingerprikje gecontroleerd.

Als alles goed is, mag je doneren. Je mag zelf kiezen welke arm gekozen wordt om het bloed af te nemen. Je krijgt een zakje met een slangetje via een naaldje aan je arm en daarna stroomt het bloed vanzelf in een zakje. Meestal duurt het rond de 10 minuten voordat je 500 ml bloed hebt gegeven en daarna wordt je lekker verwend met koffie en een broodje of een koek. Het is verstandig om een uur uit te trekken voor de donatie en niet te snel op te staan of zware inspanningen te doen.

Wat zijn de voordelen van bloed doneren voor de donor zelf?

Als donor zelf heb je een paar keer per jaar een check-up van je hemoglobine gehalte en je bloedruk. Daarnaast geef je toestemming om jou te informeren als bij onderzoek van het bloed iets bijzonders wordt gevonden. Zo heb je zelf ook een doorlopende controle op je bloed en help je tegelijkertijd ook vele anderen die afhankelijk zijn van bloed van een ander. Op de bloedbank zelf kun je de verhalen lezen van hele dankbare patiënten. Stel dat je zelf ooit bloed nodig hebt, dan ben je toch dankbaar dat mensen dit vrijwillig doen. Als je ook overweegt om donor te worden, kijk dan op www.sanquin.org voor meer informatie.

Astrid Kühlkamp (ook bloeddonor!)

 

Vensters: 
afbeelding van Astrid Kuhlkamp

Door: Astrid Kuhlkamp

Hallo Losser! Als inwoner van Losser wil ik graag mijn steentje bijdragen aan maatschappelijke doelen en daarom ben ik vrijwilliger bij dit platform. Daarnaast heb ik het adviesbureau FoodMarketing4U voor de professionale foodsector.  Ik ben getrouwd en heb ik twee schoolgaande kinderen.