Gezondheidszorg

Blog: Corona en leefstijl

Give a shoutout to LinkedIn Sales Navigator on social or copy the text below to attribute.

Meer dan de helft in Nederland heeft overgewicht en bijna 15% heeft obesitas [1]. De meerderheid van de corona patiënten die zijn opgenomen op de Intensive Care, heeft last van overgewicht of obesitas [2]. Mensen met overgewicht of obesitas hebben meer kans op een slechter beloop van het corona virus. 

Een gezond en sterk immuunsysteem zal zorgen voor een minder ernstig beloop van het corona virus [3]. Een gezond immuunsysteem houdt je weerstand op peil. Je wordt hierdoor minder snel ziek en bent beter beschermd tegen bacteriën of virussen, zoals het coronavirus. Je kunt je immuunsysteem versterken, ook mensen met een gezond gewicht. Een gezond immuunsysteem hangt samen met gezonde voeding, voldoende beweging- en slaap, ontspanning, niet roken en matigen met alcohol. 

Desalniettemin heeft de coronacrisis er toch voor gezorgd dat meer mensen ongezonder zijn gaan leven [3]. Uit onderzoek blijkt dat 30% van de bevolking is aangekomen. Meer dan de helft van de mensen zijn bijvoorbeeld minder gaan bewegen omdat ze thuiswerken en de mensen die roken zijn meer gaan roken [4]

Blijf goed voor jezelf zorgen! Je kunt door een gezonde leefstijl niet het virus voorkomen, maar je kunt je immuunsysteem wel versterken waardoor je lichaam beter beschermd is tegen bacteriën of virussen. Eet gezond en gevarieerd, blijf in beweging: maak bijvoorbeeld een wandeling na de lunch of avondeten, beperk alcohol, stop met roken en vermijd stress. Het is niet nodig om extra vitaminesupplementen te slikken als je gezond en gevarieerd eet. Bepaalde groepen moeten wel extra vitaminesupplementen slikken, bijvoorbeeld vitamine D voor oudere mensen of mensen die overdag niet veel in de zon komen. Door meer vitamines te nemen krijg je geen hogere weerstand en ben je ook niet beter beschermd. Het kan soms juist averechts werken door een te hoge dosering [5].

Wij behandelen onder andere patiënten die corona hebben gehad in samenwerking met de fysiotherapeut. Deze patiënten zijn vaak erg vermoeid en verzwakt. Vaak is de spiermassa bij deze patiënten afgenomen en zijn ze snel moe na bijvoorbeeld traplopen, fietsen of lopen. Wij meten de lichaamssamenstelling van patiënten om de spiermassa- en vetgehalte vast te stellen. Hierbij wordt er een goed beeld verkregen van de lichaamssamenstelling van de patiënt om de behandeling zo goed mogelijk op de patiënt aan te sluiten. Om bijvoorbeeld spiermassa weer op te bouwen bij deze patiëntengroep is het van belang om voldoende energie/eiwitten binnen te krijgen en conditie op te bouwen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Tekst: diëtistenpraktijk EetBewust.nu, Losser

Vensters: 
afbeelding van Henri Schuite

Door: Henri Schuite