Gezondheidszorg

Blog : Misleiding in de supermarkt

Supermarkt

Bijgaande blog over misleiding in de supermarkt is geschreven door de diëtisten van Eetbewust.  

Misleiding in de supermarkt

Stel je voor. Je staat in de supermarkt en je wil graag een gezond, verantwoord product kopen. Je kijkt op de verpakking wat er allemaal in zit maar er staat ontzettend veel informatie op. Hoe lees je een etiket op een product? Hoeveel aardbeien zitten er daadwerkelijk in aardbeienyoghurt? Is het product eigenlijk wel net zo gezond als dat de verpakking dat doet lijken? Dit zijn allemaal vragen die in je opkomen. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, leg ik hieronder uit hoe je op de juiste manier etiketten leest.

Laat je niet misleiden door de mooie verpakkingen en aantrekkelijke teksten op producten. Een groene smoothie verpakt in een flesje met de claim ‘geen suiker toegevoegd’ kan er aantrekkelijk uitzien, maar het is toch van belang om het etiket goed te lezen. Aan die ‘gezonde’ groene smoothie is inderdaad geen suiker toegevoegd, maar wees je ervan bewust dat fruit van nature ook suiker bevat (link 1). . Je lichaam herkent het verschil niet tussen fruitsuiker en witte suiker. Suiker is een koolhydraat en komt na de vertering in ons bloed terecht (link 2). In een flesje van 300 ml zitten vaak 4-5 stukken fruit, wat al gauw neerkomt op 7,5 tot 10 suikerklontjes! Je lichaam kan dus geen verschil maken of deze koolhydraten van die groene smoothie komen of van een halve reep chocolade. Het is dus handig om te weten wat er daadwerkelijk in een product zit.

Ingrediënten

Als je naar het kopje ‘Ingrediënten’ kijkt op de verpakking, zie je welke ingrediënten het product allemaal bevat. Het ingrediënt dat het meest in het product zit, staat vooraan (link 4). Je kunt snel misleid worden door de afbeeldingen die het product gezond doen lijken. Als je echter naar de ingrediëntenlijst kijkt, zie je dat suiker een van de eerste ingrediënten is die op de ingrediëntenlijst staat. Niet erg gezond dus!

De ‘Voedingswaarde tabel’ kun je gebruiken om bijvoorbeeld producten met elkaar te vergelijken. Dit kun je doen om gezondere keuzes te maken. Als je producten vergelijkt, kun je dat het beste doen per 100 gram. De fabrikant is verplicht om dit te vermelden (link 3) . De fabrikant mag daarnaast ook de voedingswaarden per portie vermelden. Deze portie mag door de fabrikant zelf gekozen worden. Het vergelijken van porties is lastiger omdat iedere portie weer anders is. Daarom is het handiger om de producten per 100 gram te vergelijken. 

Laten we een voorbeeld nemen. Onderstaande producten zijn te koop in de supermarkt. In dit geval wil je letten op de hoeveelheid vezels in stokbrood. Je zou denken dat het bruine stokbrood meer vezels bevat wegens de kleur. In dit geval bevat echter het witte stokbrood meer vezels! Het witte stokbrood bevat namelijk 3,7 gram vezels per 100 gram en het bruine stokbrood bevat 3,2 gram vezels per 100 gram.

Bekijk dus altijd eerst goed het etiket als je ergens op wil letten.

Links

  1. https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/hoeveel-suiker-zit-er-in/hoeveel-suiker-zit-er-in-fruit
  2. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glucose.aspx#:~:text=Glucose%20is%20een%20koolhyd raat.,ontstaat%20energie%20voor%20het%20lichaam
  3. https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/kopen-koken-bewaren/eten-kopen/etiketten-lezen.aspx
  4. https://www.jumbo.com/jumbo---meergranen-desem-baguette---2-stuks/188594PAK/

Tekst: diëtistenpraktijk EetBewust.nu, Losser

Vensters: 
afbeelding van Henri Schuite

Door: Henri Schuite