Gezondheidszorg

PDS – Prikkelbare Darm Syndroom

Fruit

Bijgaande blog over dieetbehandeling bij Prikkelbare Darm Syndroom is geschreven door de diëtisten van Eetbewust.

PDS – Prikkelbare Darm Syndroom

10-15% van de Nederlanders heeft gevoelige darmen en 5-8% voldoet aan de criteria Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Dit zijn ongeveer 1 miljoen Nederlanders, waarvan 360.000 ernstige klachten hebben [1].

Vroeger werd PDS ook wel ‘spastische darmen’ genoemd. In het Engels is PDS bekend als ‘Irritable Bowel Syndrome’ (IBS). PDS is een chronische darmaandoening. Hierbij is er sprake van een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal [2]. Klachten zoals een opgezette buik, winderigheid, diarree en/of obstipatie kunnen meespelen [3]. De klachten kunnen zo erg zijn het beperkt in je dagelijkse activiteiten. Je durft bijvoorbeeld niet meer naar een winkel of een blokje om te lopen omdat je bang bent dat je diarree krijgt en het niet kunt ophouden, je kan niet de kleren aan die je zou willen omdat je een opgeblazen gevoel hebt tot zelfs het hebben van ernstige buikpijn waardoor je niet kan werken en sporten.

De oorzaak van PDS is onbekend [4]. Er worden wel steeds meer onderzoeken uitgevoerd om meer duidelijkheid te krijgen. Een van de mogelijke oorzaken is de samenstelling in onze darmbacteriën, ook wel het ‘microbioom’ genoemd [4]. In onze darmen, met name de dikke darm, leven biljoenen bacteriën. Niet alleen bacteriën maar ook gisten, virussen en schimmels. Een gezond microbioom bestaat uit veel verschillende soorten bacteriën en een goede balans tussen de goede en schadelijke bacteriën. Deze bacteriën zijn goed voor onze spijsvertering. Bij mensen met PDS is de samenstelling van het microbioom anders. Bij PDS lijkt het erop dat sommige bacteriën de oorzaak kunnen zijn voor de klachten. Als het microbioom namelijk uit balans is, bijvoorbeeld er zijn meer schadelijke dan goede bacteriën, kunnen er klachten ontstaan zoals buikpijn, winderigheid of diarree [4].

Voeding heeft invloed op de samenstelling van het microbioom [5]. De bacteriën in onze darmen leven namelijk van het voedsel dat het lichaam binnenkomt. Een gevarieerd en vezelrijk voedingspatroon bevorderen een gezond microbioom. Vezels zit in volkoren producten, groenten, fruit, noten en zaden [6]. Een ongezonder voedingspatroon (denk aan witbrood, koek, snoep, weinig vezels) zorgt er daarentegen voor dat het microbioom afneemt. Het microbioom kan ook afgenomen worden door antibiotica, bepaalde medicijnen of door ziekte.

Er zijn aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen bij mensen met PDS [5]. Dit zijn goede darmbacteriën. Zij overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Melkzuurbacteriën uit yoghurt of kwark overleven het maagzuur niet en behoren daarom niet bij de probiotica. Er zijn verschillende soorten probiotica, niet 1 is hetzelfde. Ieder microbioom is namelijk anders [5].

Wat tevens kan helpen bij mensen met PDS is het FODMAP dieet. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de mensen met PDS, baat hebben bij het FODMAP dieet [7]. Dit is een wetenschappelijk bewezen dieet. FODMAP’s zijn koolhydraten die in voeding voorkomen, waar sommige mensen overgevoelig voor kunnen zijn. Bij het FODMAP dieet elimineer je een aantal weken alle FODMAP’s en vervolgens herintroduceer je ze 1 voor 1 om te kijken waar je het meest gevoelig voor bent [8]. Belangrijk is om goede begeleiding van een gespecialiseerde diëtist te krijgen omdat die de juiste informatie kan bieden zodat je met zekerheid het dieet goed volgt.

  1. https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/13-vragen-over-het-prikkelbare-darm-syndroom
  2. https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom/
  3. https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom/hoe-herken-ik-het/
  4. https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom/wat-is-het/
  5. https://www.mlds.nl/gezonde-buik/microbioom/
  6. https://www.mlds.nl/hoe-gezond-is-jouw-buik/artikelen/microbioom-het-wonder-in-je-buik/
  7. https://fodmap-dieet.nl/
  8. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/aandoeningen/helpt-het-fodmap-beperkte-dieet-tegen-maag-darmklachten-.aspx
Vensters: 
afbeelding van Henri Schuite

Door: Henri Schuite