Herfst

Ronald Kamphuis

We wonen ver van de evenaar, wij tukkers. Reden waarom wij dit fenomeen kennen en anderen die in de omgeving van de evenaar wonen niet! Wij kennen seizoenswisselingen van voorjaar, zomer herfst en winter.

De plaatsen waar we af en toe op vakantie gaan, komen de bladeren continue aan en vallen weer van de bomen; net zoals de schilfers van onze eigen huid eigenlijk. Deze landen rond de evenaar kennen dus niet de heftige overgang van b.v. zomer naar herfst en van voorjaar naar zomer.

Ik denk dat als ik rond de evenaar zou wonen de seizoenswisselingen ontzettend zou missen, maar misschien komt het ook wel omdat ik er al zo'n 70 jaar aan gewend ben natuurlijk! Het moment dat dit jaar de bladeren gingen verkleuren begon op een wonderlijk moment. Het was n.l. exact op 22 september; ' s avonds om 22:22 uur, het begin van de meteorologische herfst op ons noordelijk halfrond.

De herfst dus: wonderlijk en wonderschoon.

Als ik in deze periode door Twente rijd verbaas ik me telkens over de prachtige herfsttinten. Kleuren verschieten van bruin naar rood en van lichtgroen naar de meest intensieve purperen kleuren. De planten komen tot rust. Ze hebben gebloeid, ze zijn bevrucht, en ze hebben daarna hun prachtigste vruchten gedragen. Vruchten die vaak in bomen en struiken hangen; prachtig rood, oranje en geel.

De bladeren zijn niet meer nodig dus vullen ze af! Oorzaak: er wordt een kurklaagje tussen de tak en de bladsteel gevormd waardoor het blad het contact met boom of struik verliest; knap bedacht he? Natuurlijk gaat de herfst ook gepaard met storm en regen en mag je blij zijn dat je de dag doorkomt zonder dat een plensbui op je kop krijgt Maar dan is er in ons kikkerlandje meestal wel een lekkere warme kop chocolademelk (met slagroom)? Beschikbaar.

De afgevallen bladeren verzamelen we en maken er gedurende de winter compost van om er in het voorjaar de "herlevende" planten, heesters en bomen mee te voeden. De zojuist besproken vruchten worden verzameld door mens en dier en worden gebruikt voor dierenvoeding of ter decoratie.Ik zag b.v. een toevallig langskomende eekhoorn met in zijn ver opengesperde bek een rijpe walnoot verplaatsen naar een opslagplaats als wintervoorraad!

P.S. ik heb wel eens gehoord dat hij deze door hemzelf ingerichte opslagplaatsen snel weer vergeet! stom, stom, gewoon opschrijven in het vervolg dus he!

Wat er tijdens de herfst ook heel goed kan is het verplanten en/ of verplaatsen van heesters en planten. Wellicht hebt u ook gedurende de zomer nagedacht over welke plant ergens anders goed zou passen...Welnu, het is nu de tijd om uw ideeën te verwezenlijken.; dus rooien en verplanten maar! Let op: bij het vermeerderen( scheuren ) van vaste planten vooral de buitenste delen gebruiken.

Als we alle ingrediënten samenvoegen die de herfst ons brengt ontstaat er bij mij een gevoel van dankbaarheid, tevredenheid; en rust na zoveel schoons te hebben ervaren in het voorjaar en in de zomer. Wachten op een jaargetijde waarin de meeste planten rust nemen en zich voorbereiden op een nieuw groeiseizoen om ons vervolgens weer te verblijden met "alles wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit" Geen jaargetijden, zoals rond de evenaar. Ik moet er toch niet aan denken dat ik elke dag de natuur op dezelfde manier zou moeten waarnemen.

Nee, dan geef mij de herfst maar.

Een fijne en kleurrijke herfst toegewenst!

Geniet er van!

Han Heck

afbeelding van Han Heck

Door: Han Heck

 Han Heck