Herfst

Met de slachtmaand in het vooruitzicht genieten we nog even na van een prachtige zomer.

Herfst

Met de slachtmaand in het vooruitzicht genieten we nog even na van een prachtige zomer. Ok, het komend weekend dan, want het wordt de komende dagen nog zo’n 15- 18 graden als we het KNMI mogen geloven. We zaten zojuist nog even lekker even in onze serre te genieten van een heerlijke “ warm” herfstdag. De tuin wordt al iets minder qua uitbundigheid beduidend maar als je goed bekijkt wordt pijnlijk duidelijk dat de zomer haar einde nadert. Daar komt bij dat volgende week de dagen ook al weer een uurtje “korter” gaan worden. De zon trekt zich de komende tijd dan terug naar het zuidelijk halfrond om ook daar zijn warmte te verspreiden. Het wordt hier dus langzaamaan kouder. Het is tijd om na te denken waar ik mijn vorstgevoelige (kuipplanten) op zal bergen gedurende de komende winterperiode.

De afgelopen zomer hebben we weer volop genoten van de vele soorten eenjarige planten die ik in mijn kas had opgekweekt. Veel soorten die ik nog niet eerder had gezaaid hebben me opnieuw doen verwonderen over de enorme kleur- en vorm verscheidenheid in de plantenwereld. Het is toch wonderbaarlijk dat een minuscuul klein zaadje, gezaaid in maart in een periode van drie vier maanden uitgroeit tot een plant van soms wel 2,5 mtr hoogte? Wat een groeikracht en wat een genot!

lk heb in de afgelopen periode weer vele zaden geoogst van m.n. de eenjarige planten die  nu voor een belangrijk deel hun kleur hebben verloren. Alhoewel enkele laatbloeiende Salvia’s en Ageratum de tuin nog steeds hun stinkende bestoken om me te verbazen. Ook enkele klimplanten die normaal gesproken in juni beginnen te bloeien laten , waarschijnlijk vanwege een gebrek aan voldoende vocht, nu pas hun bloemen zien; een bijzonder jaar was het!

De bekende groene blad tinten maken langzaam plaats voor bruingroen en goudbruin - of goud - rode kleurschakeringen. Op dit moment presenteren zich de knalrode bessen van o.a. de Hulst en Cotoneaster zich in volle glorie.De grote " bonen" aan mijn " blauwe bonenstruik”( Decaisnea) zijn gevallen;  ik ben ze aan het drogen. ‘s kijken of die kan zaaien volgend voorjaar. Dit jaar heeft onze “ zakdoekjesboom” het moeilijk gehad! Hij heeft zijn bladeren verloren in  juli waarna het overlevingsmechanisme het blad in september opnieuw liet verschijnen; wonderlijk nietwaar?

De bladeren van overige  bomen en struiken rondom ons laten weer hun warme herfsttinten zien en ook de klimplanten veranderen van kleur. Ze showen  in de warme najaarszon, hun uitzonderlijk gevormde zaaddozen.  Sommige kleuren prachtig paars, anderen zijn nu nog bruin of groen. Vanaf morgen ga ik ze verzamelen, drogen en bewaren tot het volgend voorjaar om ze weer te zaaien.

Gisteren nog even met onze prachtige kleinkinderen op ons eigen arboretum geweest in de Lutte  en weer genoten van de verschillende soorten paddenstoelen; Prachtig! Van de 20 grote eikenbomen rondom ons huis zijn reeds tienduizenden bruin gekleurde blaadjes en vele duizenden eikels naar beneden gekomen.  Dus dat wordt weer blazen en vegen de komende periode. Jammer genoeg gaan we een minder kleurrijke tijd tegemoet. Warme en gezellige winteravonden komen ervoor in de plaats; genieten!

Een fijne tijd toegewenst!

Han Heck

 

afbeelding van Han Heck

Door: Han Heck

 Han Heck