Jeugd

Welzijn

Sociale kaart: Autisme

Sociale kaart: Autisme

Elke maand bloggen we over een zorg en welzijn thema van de Sociale kaart Losser. Deze maand gaat het over Autisme.

Week van Autisme

Van 31 maart t/m 6 april is het de week van Autisme. Het thema van de Nederlandse Vereniging Autisme (NVA) is “Autisme Werkt!”. Veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Werk dat aansluit bij de passies van mensen met autisme heeft doorgaans de meeste kans van slagen. Hiermee wil de NVA, werknemers met autisme en werkgevers dichter bij elkaar brengen.

Autisme

Autisme is een aangeboren aandoening waardoor signalen in de hersenen niet goed worden verwerkt. Mensen met autisme ervaren hun omgeving als onsamenhangend en kunnen zich moeilijk inleven. Mensen met autisme ervaren alles in fragmenten. Ze kunnen geen geheel maken van de informatie in hun hoofd. Daarbij zien ze elk detail. “Alles komt even hard aan”, aldus Marjolijn Busman van de NVA. Naar schatting zijn er 35 miljoen mensen over de hele wereld, waaronder 200.000 mensen in ons land, met een stoornis in het autistisch spectrum.

Signaleren

“Mensen zien niet aan iemand dat hij of zij autisme heeft. Het is een onzichtbaar probleem. Daarom onderschatten veel mensen het.” Door betere methoden wordt autisme steeds vroeger gesignaleerd, meestal bij kinderen van acht of negen jaar. Hierdoor begrijp je wat autisme is en kunnen ouders en anderen beter aansluiten bij wat het kind nodig heeft om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Er zijn allerlei instanties die ouders en kinderen hierbij kunnen begeleiden (bron: NVA).

Sociale kaart

Bent u op zoek naar specifieke zorg of welzijn in Losser? De Gemeente Losser en Hallo Losser hebben alle aanbieders voor uw gemeente samengebracht op de sociale kaart: https://hallolosser.nl/socialekaart.

Vensters: 
afbeelding van Inge Scholten

Door: Inge Scholten

Ik ben geboren en getogen in Losser en werk als ambulant hulpverlener bij Jarabee in Hengelo. Ik ben ambassadeur voor het venster Welzijn. Ik woon samen met mijn dochter Maud in Losser.