De jubilerende club 65 jaar De Losser Böggelrieders en Daansers

In aanloop naar het 't Internationaal Folkoristisch Festival Losser willen wij de deelnemende groepen aan u voorstellen. Deze keer De Losser Böggelrieders en Daansers

Twentse tradities in ere

Zelf mogen ze natuurlijk niet ontbreken op dit festival. 65 jaar geleden zijn ze officieel opgericht als Losser Böggelrieders en Daansers, hoewel ze daarvoor als fietsgroep al actief waren. Naast bijna alle landen in Europa waren we al in Amerika en Hong Kong, hele belevenissen waarbij onze Böggel fietsen gewoon meegingen in het vliegtuig. Naast het fietsen en dansen, houden we Twentse tradities in ere zoals het kroamschudden bij een geboorte en het meuten bij een trouwpartij. 

Jongeren

Verder zijn we al vanaf het begin van het Losserse carnaval hier actief bij betrokken, onder meer door gala optredens en bijna onafgebroken deelnemen aan de grote Losserse carnavalsoptocht. Toen in 1989 het grote internationale folklorefestival Eurofolk een groot succes werd, bracht dit een andere kijk op folklore teweeg bij enkele jongeren. 

Het bleek het begin te zijn van de oprichting van een jongerengroep in 1990. We mogen wel stellen dat we er tegenwoordig zonder die groep heel anders bijgestaan hadden als Böggelrieders en Daansers. De laatste jaren gaat zelfs de jongste generatie kinderen alweer vaak mee, op kinderfietsen of andere authentieke fietsen voorafgaand aan de Böggel. We hopen dat het enthousiasme van de jeugd en jongeren steeds mag blijven zodat ons huidig jubileum nog lang het laatste niet is!


 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.