Kunst Cultuur Historie

Nieuws

Er was eens ........ een smokkel- en textielmuseum

 smokkel- en textielmuseum

Verleden en heden van het smokkeldorp Overdinkel

Grenshistorisch Smokkel- & Textielmuseum Overdinkel (zo luidt de naam van het museum voluit)

Het Smokkelmuseum is speciaal voor de LAGA-2003 ingericht, en na afloop van dat grensoverschrijdende (Duitse) evenement samengevoegd met het al bestaande Textielmuseum. In het voorjaar van 2004 is het museum een feit aan de Hoofdstraat 195 te Overdinkel.

Het museum maakt dan deel uit van Restaurant Saksenstal Gerrit en zit ook in hetzelfde gebouw. De grensovergang Overdinkel-Gronau bevindt zich op minder dan 1 kilometer afstand.

Textielverleden

Omdat bijna heel Twente ooit in het teken heeft gestaan van de textielindustrie, hebben de ingenieuze machines die hier staan ook onze ruime aandacht. Al was het alleen maar vanwege de kleurrijke klosjes garen die mooie plaatjes opleveren.

Meer dan de helft van het sfeervolle museum is gewijd aan het smokkelen en vanzelfsprekend aan de douane. Zonder oplettende douaneambtenaren en grenscontroleurs zouden er immers geen spannende smokkelverhalen zijn.

Brand

Het Smokkelmuseum, het Textielmuseum, Restaurant Saksenstal Gerrit en het woonhuis van de eigenaar zijn op 16 augustus 2012 helaas volledig afgebrand. Een dramatische gebeurtenis voor de familie Game, maar ook voor Overdinkel. Een cultureel en historisch verlies.

Nieuw elan

Gelukkig heeft Overdinkel wel de status van “Smokkeldorp” terug. Dit door de inspanningen van de bevolking, de zakenlieden en niet in het minst de gemeente Losser.

Overdinkel is weer een bruisende plaats geworden. Overdinkel is weer attractief geworden voor de toerist. En wie weet..... komt er ooit nog eens weer een smokkel- & textielmuseum.

Foto’s

Zoals zo velen bezocht ook Gerrit Engelbertink, oud politieman Enschede (rechercheur), in een ver verleden het museum in Overdinkel. Hij vond in zijn bestand enkele foto’s die hij tijdens dat bezoek heeft gemaakt. Deze foto’s stuurde hij naar de redactie van Hallo Losser met de bedoeling ze te delen met de lezers van Hallo Losser. Waarvoor dank.

 


 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.