Kunst Cultuur Historie

De adventbloazers bint wear te heur’n in Loster!

Adventsblazer

Ieder jaar vanaf de eerste adventszondag zijn de midwinterhoorns weer te horen in Twente. Zo ook in Losser. De eerste aanzet wordt gegeven op de plaatselijke begraafplaats, waar een ode wordt gebracht aan alle overleden bloazers. Dit gebeurt al sinds de nestor van de Losserse adventbloazers, Marinus Zwaferink, is overleden. Een plechtige traditie die ieder jaar de opening van het ‘bloas-seizoen’ inluidt.

Fakkels rondom de begraafplaats

Dit jaar hadden de bloazers zich in tweetallen gegroepeerd bij fakkels rondom de begraafplaats en na een kort inleidend woordje van één van de voormannen klonken de midwinterhoorns. Door ombeurten te blazen werden de notoire tonen van het hoorn van blazer tot blazer doorgegeven. “Roep en antwoord”, zoals het al sinds eeuwen gedaan wordt op de Twentse hoeves. Zo ging ‘den aolen roop’ rond over het terrein. “Kippenvelmoment” zo betitelde één van de toehoorders de prachtige bijeenkomst.

Flinke aanwas jonge blazers

De Adventbloazers zijn enorm blij met de flinke aanwas van veel jonge blazers. Door begeleiding bij het maken van een hoorn, het vervaardigen van een eigen hap en een midzomeractiviteit slaagt de groep erin de jongsten meer te binden. En… daarmee is het voortbestaan van de prachtige traditie van het midwinterhoornblazen zeker gebaat!! Zeker de helft van de aanwezige blazers deze avond waren dan ook zeer jónge blazers. Na afloop kon een gezellig samenzijn vanwege de Covidmaatregelen helaas niet doorgaan. Dat neemt echter niet weg dat heel veel activiteiten gewoon door kunnen gaan, omdat bijna alles in de open lucht plaatsvindt. De bloazers treffen elkaar wekelijks op dinsdag, vrijdag en zondag om 19:00 uur. Op dinsdag en vrijdag in het centrum van Losser en op zondag op cultuurpark erve Kreasgenberg. (info: www.adventbloasers.nl)

Door: Paul Wigger

afbeelding van Nieuwsredactie Hallo Losser

Door: Nieuwsredactie Hallo Losser