Kunst Cultuur Historie

De boekenkast

De Boekenkast

Zondagmorgen, 3 juli 2016. Na veel wikken en wegen hebben mijn vrouw en ik besloten een boekenkast in de woonkamer te plaatsen. Die kon voor een aanvullend stukje huiselijkheid zorgen.

Het werd maatwerk, omdat het goed aan moest sluiten om de schuifdeuren. De multinational uit Zweden had daarvoor geen adequate oplossing. Uren en dagen gingen zitten in meten, opnieuw meten, rekenen, zagen, schroeven, ontvetten, gaten vullen, drogen, gronden, schuren, lakken, plaatsen, afwerken. Je moet wat over hebben voor een tevreden vrouw. Het resultaat mag er zijn. Het lijkt op de Billy boekenkast, maar dan veel robuuster. In de wekelijkse rubriek van TC Tubantia heb ik nog geen mooiere boekenkast aangetroffen. Mijn ego wordt dus met de week groter.

Nadat de verf goed gedroogd was - dat duurde meer dan drie dagen - konden de eerste boeken naar hun nieuwe verblijfplaats zonder dat ze vast plakten in de verf. Geduld is een schone zaak en het bespaart je veel werk. Mijn niet FCT gerelateerde voetbalboeken kregen een plek op de bovenste plank. Daar hoef je immers niet vaak bij te kunnen. Twijfels had ik over mijn FCT boeken. Het voetballen in de eredivisie leek op dat moment net zo ver weg dan voetballen op de maan. Die boeken leken op de vlag van de modderschuit. Die wil je niet in je boekenkast hebben. Alles opgebouwd vanaf 1965 leek als vanuit een oerknal definitief weggevaagd te zijn. Hoe leeg kun je je voelen? Zo leeg dus. Zelfs de meest optimistische Tukker geloofde niet meer in spelen in de Eredivisie. Het ging gelukkig anders. Mijn twijfel verdween langzaam. Komt het misschien ook door de mirakels van IJsland en Wales? Die bewijzen dat je je met bescheidenheid, passie en beperkte middelen ook in de top kunt melden. Ja, ik denk dat dat zeker heeft meegespeeld.

Ik besluit mijn FCT boeken alsnog een prominente, goed bereikbare plaats in de boekenkast toe te kennen. Ik haal de eerste stapel van de zolder. Daarin zitten twee gesigneerde exemplaren van "It's a Miracle” (2008-2009) bij, een door "Wout Brama nr 6" gesigneerd en een door Leon ten Voorde. Samen met Fardau Wagenaar schreef hij dit boek. Een jaar later schrijven ze "More than a Miracle (FC Twente landskampioen 2009-2010)". Het is een veeg teken dat de door FCT uitgebrachte boeken "Van Ons" (2009-2010) en "Trots" (2010-2011) niet rechtop in de kast passen. Vanaf toen ging er veel mis. Deze boeken zijn letterlijk en figuurlijk patserige dwarsliggers en symbolen van grootheidswaanzin. Ze passen niet in de kast en ook niet in de club- en regiocultuur. Je kunt ze niet fatsoenlijk in de hand houden en niet koesteren. Ik zal ze nooit bij het oud papier leggen, maar ik wil ze voorlopig niet meer zien. Het is voor mij eigenlijk vloeken in de kerk, maar ik doe het toch.

En op 8FM hoor ik Blof in de live versie van (vrij vertaald): Wat zou je doen? Als FCT niet meer bestond? Je zou lachen, je zou schelden, je zou zeggen dat ik een klootzak ben. Je zou janken, je zou vloeken, je zou zeggen dat je me niet meer kent......van verdriet. Nu weet ik het zeker, alle FCT boeken behalve de Patsers krijgen een definitieve plaats in de boekenkast om daaruit nooit meer te verdwijnen. Als een voetbalmonument dat verder zal groeien en altijd zal herinneren aan onvergetelijke momenten, hoogtepunten vooral, maar ook een onbegrijpelijk dieptepunt. En ik ga er vanuit dat het nooit meer erger kan worden dan dit dieptepunt. Dit laten we ons nooit, maar dan ook nooit meer gebeuren! Ontsnappen aan degradatie en faillissement is het grootste wonder in de clubgeschiedenis tot nu toe. Al worden we laatste ...

Ik zal het monument nooit verbannen. Zelfs als ik later een dementerende oude man ben, zal ik met mijn rollator de boeken van ons collectief geheugen barricaderen, desnoods me uit mijn rolstoel laten vallen als iemand van plan is de boeken weg te moffelen. Dat wegmoffelen zal voelen als verraad. Mijn vrouw en kinderen zullen dat begrijpen, want ik heb ze goed opgevoed en ingezogen in de cultuur van voetbal, ambiance en solidariteit, heel mijn leven lang. ... Onze liefde verandert nooit.

Hansie

afbeelding van Hansie

Door: Hansie

Hansie is een pseudoniem voor een Lossernaar die af en toe schrijft voor Hallo Losser. De identiteit van Hansie is bij de redactie bekend.