Loeren bij de boeren

Loeren bij de boeren

Geschreven door: Miranda Nolten-Westerhof - LTO afdeling Noord-Oost Twente

Het is een drukte van belang bij Zorgboerderij Hoge Boekel in Losser. De LTO fietstocht van de afdeling Noord-Oost Twente staat gepland en ruim 600 deelnemers hebben ondanks de minder goede voorspellingen toch goede zin om de 32 km lange fietstocht te starten. 

We gaan een kijkje nemen in de spiksplinternieuwe zorgboerderij van Stefanie Meijer en haar familie. Daar waar voorheen een varkensstal was is nu een prachtig ingerichte zorglocatie ontstaan. Met gezellige ouderwetse luie stoelen en Perzische tafelkleden. 
Nog 32 km te gaan, dus snel op de fiets naar de familie Elferink in Glane. De 160 koeien hebben in de nieuwe stal ruime ligboxen en brede looppaden en worden gemolken door 3 melkrobots. De koeien laten zich graag borstelen door de massageborstels. De familie Elferink ziet Toer de Boer als een mooie kans om te laten zien wat er allemaal op het bedrijf te zien is. Voordat we de fietstocht vervolgen nemen we nog een bekertje frisse melk.   

Ellen Bijkerk-Jansink van de romantische Bed & Breakfast Naatsboer in Overdinkel is duidelijk. “Wij doen mee omdat wij het belangrijk vinden dat op een mooi boerenerf er ook nog andere mogelijkheden zijn dan alleen een boerenbedrijf”. We nemen een kijkje bij de B&B die op een prachtig idyllisch plekje ligt. 

Op naar de pannenkoek bij de familie Welman in Overdinkel.

Direct aan het Dinkeldal ligt melkveebedrijf ”Erve de Kolker “. De geur van vers gebakken pannenkoeken en eieren komt ons tegemoet wanneer we het erf oplopen.   Eén van de dames gehuld in originele klederdracht draait aan de slinger van het muziekorgel terwijl een stralende Bert-Jan de geïnteresseerden vertelt over de nieuwe melkstal. 

De fietsroute gaat richting de grens en via het Grenspad op naar de familie Luyerink.

Alle kinderen helpen mee. De één staat in de stal de mensen van alles uit te leggen, terwijl de ander in de cateringkar staat. 'Veel of weinig poedersuiker', wordt er gevraagd. Gratis koffie en een soort van appeltaart van oud brood met poedersuiker van Gijs. De delicatesse was speciaal gebakken om het duurzaamheidsthema onder de aandacht te brengen.

De rosékalveren krijgen in het begin nog melk en vervolgens mais met daarnaast veel (afval)producten die overblijven bij het maken van menselijke consumptie ( zoals aardappelzetmeel dat overblijft bij de Johma).
Bij het weggaan worden we nog even staande gehouden door Marloes Luyerink. Of alles naar wens was geweest. Nou en of!


Op naar het laatste bedrijf, 'Kinderopvang de Bonte Koe” aan de Honingloweg in Losser. Sinds 2012 wordt deze gerund door moeder Mirjam en dochter Monique. En in januari 2020 is het nieuwe gebouw klaar. Op die plek zijn dan ook kinderen voor de BSO welkom. Voor alle kinderen is er volop plek te knuffelen met de dieren, te racen op de trekkers en zelfs als het slechter weer is kan er onder de overkapping nog een frisse neus gehaald worden. Ze hebben zelfs een heus zebrapad voor de verkeersveiligheid.

Het was een dag vol interessante ontmoetingen en bijzondere indrukken. We sluiten de dag af met een ijsje van 't Loaboerke om vervolgens moe maar voldaan richting huis te gaan.  

afbeelding van Marion Poorthuis

Door: Marion Poorthuis