Natuur Recreatie

Het herkennen van vogels en hun zang 10

Winterkoning (Troglodytes Troglodytes)

Geschreven door Ben Olde Riekerink, natuurliefhebber, die ons helaas onlangs is ontvallen

Winterkoning (Troglodytes Troglodytes) www.vogelgeluid.nl/winterkoning/

De volgende vogel die zich presenteert is de Winterkoning, Troglodytes Troglodytes.

 Winterkoninkjes zijn standvogels en zij behoren tot de orde der zangvogels. In de volksmond worden ze ook wel klein jantje genoemd, omdat het een heel klein levendig vogeltje is, dat je het hele jaar kunt waarnemen. 

Naam

De naam Winterkoninkje verraadt al, dat ze ook in de winter, als er sneeuw ligt en het vriest, zeer actief zijn. Het mannetje zingt het hele jaar door en hoe! Ik zeg altijd, dat het de kleinste vogel met de grootste stem is. Als je hem op een takje ziet zitten, gaat zijn korte staart voortdurend heen en weer, terwijl hij zingt en zijn vleugeltjes laat hij naar beneden hangen. 

Insecteneter

Het is wel heel bijzonder, dat zo een klein schepseltje de kou van de winter kan trotseren, want het zijn echte insecteneters. Ze eten kleine spinnetjes, muggen en ander klein ongedierte, zoals pissebedden en bladluizen. Die weten ze achter boomschors vandaan te halen met hun kleine scherpe snaveltje. Hun verenpak is roodbruin van tint, met allemaal fijne dwarsstreepjes en boven hun ogen hebben ze een teugel streepje. 

Nest

Ze zijn het gehele jaar bezig om nesten te bouwen, meestal in de holte van een dikke eiken balk of tussen de wortels van een omgewaaide boom. De nesten worden gebouwd van mos en zijn ovaal van vorm. Ze maken er soms wel 4 of 5. In de winter worden die gebruikt als slaapnest. Als begin april de broedtijd aanbreekt, kiezen ze 1 van de nestjes uit, dat als broedkamer wordt ingericht. Van binnen wordt het nestje gestoffeerd met kleine donsveertjes, konijnen wol en paardenhaar. Daarin worden 7 tot 10 heel kleine eitjes gelegd, die niet groter zijn dan kleine erwtjes. Als de jonkies na een dag of 10 zijn geboren, worden ze ongeveer 2 weken door beide ouders gevoerd. Dan komt de grote dag, dat ze gaan uitvliegen. Dat gaat massaal en er blijft geen jong in het nest. Het is een koddig gezicht, wanneer een stuk of 10 van die kleine jantjes allemaal tegelijk uitvliegen. Het zijn net hommels, die over en langs elkaar vliegen. Voor mij is de winterkoning met zijn parmantige uitstraling een van de meest aandoenlijke tuinvogels.

Vensters: 
afbeelding van Henny Vreeman

Door: Henny Vreeman