Natuur Recreatie

Nieuws van Vogelwerkgroep Losser

Nieuws van Vogelwerkgroep Losser

Nieuwe vlindersoort voor Losser ontdekt

Ook onderzoek naar vlinders en libellen

Vogelwerkgroep Losser houdt zich niet alleen bezig met vogelonderzoek en vogelbescherming, maar doet ook onderzoek naar vlinders en libellen. Een aantal leden is niet alleen gespecialiseerd in vogelherkenning, maar zij verrichten daarnaast ook inventarisaties van vlinders en libellen binnen de gemeente Losser en doen ze jaarlijks onderzoek voor Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten in hun natuurgebieden.

Scheefbloemwitje

Een van deze leden zag op de bekende website van www.waarneming.nl dat op 15 juni een zeldzame dagvlindersoort, nl. het scheefbloemwitje, in Enschede was waargenomen en besloot vanaf dat moment elke witte vlinder in zijn tuin grondig te bestuderen. En inderdaad zat er twee dagen later op 17 juni een scheefbloemwitje op de klimop in de tuin in Losser. De vlinder is toen aan alle kanten gefotografeerd om bewijs te verzamelen dat het inderdaad om deze zeldzame vlindersoort ging. De waarneming is gecheckt door deskundigen en is goedgekeurd. Deze vlindersoort is in Twente voor het eerst in 2017 gezien in Oldenzaal, daarna dit jaar een bij Bentelo en Enschede en als vierde voor Twente zat het scheefbloemwitje voor het eerst in Losser.

Nieuwkomer

Het scheefbloemwitje is een nieuwkomer in Nederland en dankt zijn naam aan zijn voorkeur voor (rots)tuintjes met scheefbloem en is pas voor het eerst in Nederland in 2015 in Limburg gezien. De soort heeft zijn verspreiding in het zuidoosten van Europa en is waarschijnlijk vanuit het oosten via Duitsland naar Nederland gekomen. Het herkennen van deze vlinder is moeilijk tot zeer moeilijk, omdat het scheefbloemwitje veel gelijkenis vertoont met de zeer algemene andere witjes als klein en groot koolwitje en klein geaderd witje. Het scheefbloemwitje is wel zo contrastrijk als groot koolwitje, maar iets kleiner dan klein koolwitje. Bij doorgeven aan www.waarneming.nl is het wel een vereiste dat er een goede foto van de bovenkant toegevoegd wordt.

Meer informatie over Vogelwerkgroep Losser is te vinden op www.vwglosser.nl

Vensters: 
afbeelding van Ben Hulsebos

Door: Ben Hulsebos

Ben Hulsebos is secretaris van Vogelwerkgroep Losser.