Nieuws

Gemeente

Gezondheidszorg

Welzijn

De werkgroep “Sluit de poli Losser”

De werkgroep “Sluit de poli Losser”

Woensdag 17 mei vergaderde de werkgroep “Sluit de poli Losser”, in het leven geroepen door het MST, voor het eerst. Ik was niet uitgenodigd en misschien moet dat ook niet, want ik wil graag de poli Losser openhouden.

 “Ouderenzorg”

Gelukkig weet het MST inmiddels al waar Losser behoefte aan heeft, namelijk “ouderenzorg”. Wat het ziekenhuis in Enschede heeft met die ouderenzorg was en is me onduidelijk. Want die leveren immers: cardiologie, urologie, longziekten, orthopedie et cetera, maar geen ouderenzorg. Er is in het MST wel een specialist ouderenzorg, maar welke rol deze specialist heeft is mij onduidelijk (en misschien bij haar zelf ook wel). Er zitten wel een heleboel mensen aan tafel, maar waar blijft degene waar het echt om gaat: “de patiënt” of te wel de inwoner van Losser en Overdinkel (en natuurlijk Glane, de Lutte, Beuningen).

Autoritaire tijdperk

Ik kom zelf uit het “autoritaire tijdperk” of te wel het tijdperk dat er nog echte autoriteiten waren, zoals je ouders, de leraar, dokter, pastoor, dominee, notaris. De mensen die het allemaal goed wisten, het beste met je voorhadden en het deden voor je eigen bestwil. Inmiddels komen deze woorden waarschijnlijk als erg betuttelend over, maar we leven nu dan ook in 2017. Het informatie tijdperk, het tijdperk van internet, vrije meningsuiting, tijdperk van de “social media” et cetera. Wat ondertussen gebeurt, is dat de macht bij de bovengenoemde autoriteiten weg vloeit en gaat naar het individu. Hoe je dat vindt en hoe je dat beleeft is even minder belangrijk maar het is inmiddels realiteit.

“In de zorg staat de patiënt voorop”

Ik kwam, deze “one liner” tegen op de muur van de oude afdeling cardiologie van het ziekenhuis in Enschede. Voor wie deze uitspraak bestemd was stond er niet bij. Het kon zijn voor de medewerkers, of voor de patiënten die er kwamen of misschien wel voor het bezoek. Een kleine reminder? Voor wie deze nodig heeft? Wij dokters, zijn heel goed om de zorg voor de patiënt zo te organiseren, zo dat het voor ons dokters het beste uitkomt.

Nog afgezien van al die lastige, ongeruste mensen die veel zorg nodig hebben. Daar moeten wij als huisartsen nogal eens mee leuren. Specialisten die weten dat de patiënt bij een andere specialist moeten zijn. Het lijkt alsof we collectief de patiënt en de weg even kwijt zijn. Bellen tussen 8 en 11 uur voor een afspraak en daarna is de assistente bezig met allerlei bezigheden en is de praktijk alleen voor spoedgevallen te bereiken. En vaak is de praktijk helemaal gesloten en moet de patiënt maar naar een andere collega, maar welke en waar zit die? Een vrije middag door de week, cursus, vakantie, de praktijk is vaak bijna twee maanden per jaar gesloten.

Geaccepteerd

Allemaal zaken die ons bekend in de oren klinken en die we inmiddels allemaal geaccepteerd hebben want het is allemaal niet anders en je wilt vooral niet zeuren, of lastig zijn. Het zit ook wel een beetje in onze volksaard: Tukkers, rustige, gezagsgetrouwe mensen.Maar…… de macht waarover ik het hierboven had, de werkelijke macht in de zorg ligt bij de patiënt zelf. Wij dokters werken in de medische dienst verlening, maar soms lijkt het eerder gunsten verlening. Terug naar de poli Losser. Het besluit om deze te sluiten is al genomen.

Dus geen specialistische voorzieningen meer in Losser. Collectief in de bus naar Oldenzaal of Enschede?  Wie weet kan het anders.

Het kan anders

En het kan anders, maar dan zullen wij, inwoners van de gemeente Losser, dat ook met zijn allen moeten willen en daar dan ook onze nek voor uitsteken. Alleen dan is er een mogelijkheid dat de specialistische zorg in de buurt blijft. Het zou me niet verbazen als ook het MST deel blijft uit maken van de poli Losser. Begrijpt u het niet goed meer? Ik al jaren niet meer. Oh ja, de prikpost van het ziekenhuis blijft hier open, maar die is dan ook winstgevend, terwijl er nog wel een andere prikpost in Losser is. Maar dat is dan een concurrent.

Concurrentie, misschien is dat wel het toverwoord!

 

 

afbeelding van Ton Boermans

Door: Ton Boermans

Ton Boermans is huisarts in Losser.