Nieuws

Gemeente

Sport en Hobby

Kunst Cultuur Historie

Help de oeverzwaluwen op de Oelemars

Help de oeverzwaluwen op de Oelemars

Nieuws van Vogelwerkgroep Losser

Grootste oeverzwaluwkolonie van Twente

Elk jaar weer herbergt de oeverzwaluwwand op de Oelemars, die in 2003 geplaatst is in het kader van de LAGA, weer de grootste oeverzwaluwkolonie van Twente. Het aantal nestgangen schommelt jaarlijks tussen de 72 en 217, maar soms zit een deel hiervan in het zanddepot ernaast. Het komen en gaan van de oeverzwaluwen is prachtig te zien vanuit de vogelkijkhut aan de Grensweg. Vaak komen de oudervogels strootjes verzamelen op de eilandjes voor de hut om er hun nest mee te bekleden.

Als de oeverzwaluwen eind maart / begin april vanuit Afrika terugkeren op hun broedplaats op de Oelemars, worden onmiddellijk na aankomst de nestgangen in de oeverzwaluwwand uitgegraven. Deze nestgangen zijn meer dan een meter lang en achterin bevindt zich een nestkamer. Daar komen de jongen uit het ei en worden ze gevoerd door hun ouders totdat de jongen zelf kunnen uitvliegen. Begin september vliegen de vogels dan weer terug naar Afrika om te overwinteren.

Vrij vliegverkeer

Aangezien de oeverzwaluwen altijd willen graven, moet de oeverzwaluwwand voordat de vogels arriveren, weer in orde worden gemaakt door de oude nestgangen weer vol te stoppen met vers zand. Ook de omringende begroeiing moet teruggedrongen worden om  vrij vliegverkeer naar de wand mogelijk te houden. Vogelwerkgroep Losser voert jaarlijks deze klus uit, maar kan daarbij prima wat extra hulp gebruiken.

Mensen die ons hierbij willen ondersteunen krijgen tijdens de werkzaamheden niet alleen uitleg over de oeverzwaluwen, maar ook over de overige plaatselijke vogels. Een unieke kans om kennis te maken met de vogelwereld van de Oelemars.

Grootste oeverzwaluwkolonie van Twente

Op zaterdagmorgen 16 maart vindt de jaarlijkse onderhoudsbeurt aan de oeverzwaluwwand op de Oelemars plaats. We beginnen om 09.00 uur ’s morgens bij de observatiehut aan de Grensweg. Wel zelf koffie/thee meenemen, evenals stevig schoeisel, werkhandschoenen en snoeigereedschap. Rond 12.00 uur sluiten we de werkzaamheden af. Vooraanmelding is niet nodig. Er is soep na afloop en er zijn gevulde koeken in de pauze.


 

 

afbeelding van Ben Hulsebos

Door: Ben Hulsebos

Ben Hulsebos is secretaris van Vogelwerkgroep Losser.