Nieuws

Gezondheidszorg

Welzijn

Rond Wereld Parkinson Dag

Rond Wereld Parkinson Dag

Rond Wereld Parkinson Dag publiceer ik wekelijks een artikel over de ziekte van Parkinson. 

Ik ben Marja Nijland en samen met mijn collega Gea Savonije ben ik ruim 15 jaar werkzaam op de gespecialiseerde dagvoorziening voor mensen met de Ziekte van Parkinson in Losser. Wij horen regelmatig dat er door onwetendheid van de samenleving veel onbegrip is ten aanzien van Parkinson. Daarom schrijf ik (in samenwerking met mijn collega’s) de komende weken enkele artikelen over onze ervaringen in het begeleiden van mensen met de ziekte van Parkinson of Parkinsonisme. Mochten er na het lezen van de artikelen vragen zijn dan kunt U contact opnemen via: g.savonije@zorggroepsintmaarten en/of m.nijland@zorggroepsintmaarten.nl

Tevens willen we, als hier animo voor is, een tijdstip plannen om eens ongedwongen met elkaar in gesprek te gaan. Met elkaar: als lotgenoot; mantelzorger of familie van gedachten wisselen.

Week 1

De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson dankt zijn naam aan de Londense dokter James Parkinson die in 1817  voor het eerst de symptomen van de Z.v.P. ontdekte, herkende en beschreef. Hij noemde haar “shaking palsy”, met spierverzwakking en trillen als belangrijkste symptomen.

Jaarlijks op 11 april, de geboortedag van James Parkinson is het Wereld Parkinsondag. Omdat Wereld Parkinson Dag in het voorjaar is wanneer hier in Nederland de tulpen in bloei staan is er een speciale  tulp naar deze ziekte vernoemd. Deze rode tulp is het symbool om deze dag nog eens extra kracht te geven.

Wereld Parkinson Dag is internationaal. Wereldwijd wordt er aandacht aan besteed. Ook de behoefte aan onderzoek en specialisme op het gebied van deze ziekte wordt onder de aandacht gebracht. De ziekte van Parkinson wordt vaak voorgesteld als een lichamelijke aandoening maar het is zoveel meer dan “alleen” dat. Niet alleen de bewegingen veranderen maar ook het uiterlijk en het gedrag.

Meestal treft de ziekte van Parkinson  mensen van boven de 60 jaar, maar ook jongere mensen kunnen de diagnose Parkinson krijgen. We kennen allemaal de beelden van Paus Johannes Paulus en prins Claus, maar ook  de veel jongere Amerikaanse acteur Michel J. Fox en de Nederlandse zangeres Jerney Kaagman hebben de ziekte van Parkinson.

In 2015 waren er in Nederland alleen al 50.000 mensen met de diagnose Parkinson. Wereldwijd hebben meer dan 4 miljoen mensen de ziekte. Daarnaast is er een groot aantal mensen met aandoeningen waarvan de symptomen lijken op de van de ziekte van Parkinson. Deze aandoeningen heten Parkinsonismen. Parkinson komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Door de vergrijzing van de bevolking  zullen er in de toekomst meer en meer mensen te horen krijgen dat ze de ziekte van Parkinson/ Parkinsonisme hebben. Het is (nog) niet te genezen. Wel is er medicatie waardoor je een tijdje minder last van Parkinson gerelateerde klachten kunt hebben en hierdoor beter kunt functioneren.

Volgende week gaan we in op;

De ziekte van Parkinson. Wat is dat?

 

afbeelding van Anonymous

Door: