Nieuws

Werk Economie

Wonen

Welzijn

Open Huis bij het op één na oudste beroep

In 2012 nam Roelanda Poppinghaus het voor Lossernaren bekende notariskantoor van Ronald Mollink over. Inmiddels is ze met haar team door de crisis en verhuisd. Op 20 oktober houdt ze open huis om dit te vieren. In een leuk gesprek legt Roelanda uit wat de mooie momenten in haar werkweek zijn.

De notaris: het één na oudste beroep

‘Het oudste beroep kennen we allemaal. Direct daarna kwam dat van de Notaris: een betrouwbaar iemand die afspraken tussen mensen goed vastlegt.’ Aan het woord is Roelanda Poppinghaus, de dorpsnotaris van Losser. In 2012 nam ze het notariskantoor over van Ronald Mollink, bekend bij veel Lossernaren.


Open Huis op 20 oktober

In de jaren die volgden moest Roelanda als kersvers ondernemer het hoofd bieden aan een voortdurende economische crisis. Nu, 5 jaar later, geeft Roelanda aan, staat er een deskundig en betrouwbaar team van 11 medewerkers klaar voor Losser en omstreken. Om dit te vieren en de verhuizing naar een nieuw kantoorpand te onderstrepen nodigt het team van Poppinghaus op 20 oktober alle Lossernaren die nieuwsgierig zijn uit voor een hapje, een drankje en een rondleiding.

Voor altijd bewaard

Als ik binnen stap bij Poppinghaus realiseer ik me dat ik weinig weet van het vak van de notaris. Ik ben er een tegengekomen bij de aankoop van mijn huis en voor mijn huwelijkse voorwaarden. Het opstellen van een testament staat eigenlijk al te lang op onze actielijst. Roelanda legt me uit dat de kern van het vak nog steeds bestaat uit het vastleggen van afspraken. Dat dit goed gebeurt,is heel belangrijk voor het functioneren van onze samenleving. Notaris word je dan ook niet zomaar, je bent een ambtenaar die met vaste regelmaat door drie verschillende instanties getoetst wordt op de kwaliteit van je werk. Als je naar een notaris gaat weet je zeker dat de afspraken goed opgesteld zijn en dat ze voor altijd bewaard blijven.

Eigen bijdrage Verpleeghuis

Ik merk op dat er waarschijnlijk weinig verandert op het vakgebied van een notaris. Dit ontlokt direct een lach bij Roelanda. Ze zegt: 'Er zijn altijd thema’s die tijdgebonden zijn en die erg belangrijk zijn voor mensen. Twee jaar geleden waren er veel mensen die in hun maag zaten met de eigen bijdrage voor het verpleeghuis, die kan oplopen tot duizenden euro’s per maand. We hebben met deze mensen bijvoorbeeld uitgezocht of en hoe ze hun vermogen binnen de wetgeving aan familie kunnen overdragen. Op dit moment speelt met name het levenstestament: wie behartigt mijn belangen als mij iets overkomt maar ik niet overlijd?'
 

Mooie momenten

Er begint mij te dagen dat het vak van notaris allesbehalve stoffig hoeft te zijn. Roelanda vertelt me wat voor haar de mooie momenten in een werkweek zijn. Ze zegt: ‘Het geeft me voldoening als ik iemands laatste wil goed heb kunnen uitleggen aan de nabestaanden en als ik testament zó heb kunnen afwikkelen als de overledene het voor ogen had. Dat is dankbaar werk. Een heel ander soort moment is de uitdaging die ik vorige maand had om een VOF-onderneming op te nemen in een bestaande BV. Ik moest daar 8 akten vervlechten en in lekentaal aan de ondernemers uitleggen wat er gebeurde. Als de mensen dan nog steeds kunnen lachen als we de vergaderzaal uit lopen weet ik dat ik mijn werk goed gedaan heb’.

Toch een testament....

De wereld van de notaris is boeiender dan ik verwacht had. Terwijl ik naar buiten loop bedenk ik me dat ik op 20 oktober in ieder geval ook de rondleiding ga doen. En misschien moet ik ook maar een afspraak maken voor dat testament….

 

Wat, wanneer en waar?

·         Open Huis Notariskantoor Poppinghaus

·         20 oktober van 16.00 tot 20.00 uur

·         Langenkamp 9, Losser

afbeelding van Wibo Haverkate

Door: Wibo Haverkate

Wibo Haverkate (1972) draagt zorg voor de organisatie van Hallo Losser, is ambassadeur van het venster Welzijn en is bestuurslid. Hij is daarnaast deskundige op het vlak van Organiseren zonder Hiërarchie en eigenaar van een organisatieadviesbureau.