Nieuws

Wonen

Gezondheidszorg

Welzijn

Agenda Uitgaan en Evenementen

Educatie

Sport en Hobby

Kunst Cultuur Historie

Veiligheid

Asperges, nog éven... !

Asperges, nog éven... !

Jawel, nog éven: tot 24 Juni is de Koningin der groentes er nog! Om te voorkomen dat u het seizoen mist in deze blog een recept waarmee iedereen uit de voeten kan.

Jawel, nog éven: tot 24 Juni is de Koningin der groentes er nog! Een groente waar je veel mee kan doen. 

Materiaal: beter geen bot Croma mesje

Vandaag wil ik een 'basic' recept meegeven waarbij de smaak het beste uitkomt en waar iedereen mee uit de voeten kan. Zorg voor goed materiaal om te schillen. Niet zoals dat heel vroeger bij ons ging waar mijn moeder voor vijf mensen de asperges schilde met een nogal bot `croma' mesje. Maar ... heel snel was er een dunschiller gekocht die het werk wel enorm versnelde.

Vooral Nederland lust wit

De witte asperges worden voornamelijk in Nederland geproduceerd en gegeten. De groene asperge wordt wel eens rauw of geblancheerd en in salades verwerkt.

Verse asperges piepen

Wanneer je gaat inkopen ga er dan niet van uit dat ze vers zijn! Om een goede kwaliteit asperge te krijgen kun je aan de hand van de volgende punten  beoordelen of je te maken hebt met verse asperges: de stengels moeten glanzend zijn en de stengels moeten een piepend geluid maken als je ze over elkaar wrijft. Bewaar asperges tot 2 dagen in een natte theedoek als  ze niet direct gebruikt worden.

VEEL  SUCCES!

Het gerecht - Hollandse witte asperges voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 4 middelgrote asperges per persoon
  • 1,5 pond Opperdoes ronde
  • 4 hard gekookte eieren
  • een half pakje gesmolten roomboter
  • pakje saus Hollandaise
  • per persoon twee grote plakken gekookte ham
  • een half bosje gehakte peterselie
  • zout, peper & nootmuskaat

De bereiding

Schil de asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de houterige onderkant eraf (3cm) en kook de asperges 10 minuten in een ruime pan met kokend water met wat zout en 1 theelepel suiker. Kook de aardappels en de eieren. Laat de asperges in het kookvocht nog 10 minuten bij komen. Hak de peterselie fijn en bewaar dit in een bakje. Smelt  de boter in de magnetron tot hij vloeibaar is. Pel de eieren en snij ze in vieren om op de borden te verdelen. Giet de aardappels af en laat ze droogkoken. 

Neem de asperges met een schuimspaan  uit de kookpan en rol twee asperges per persoon in een grote plak ham. Leg de asperges op borden of een grote warme schaal en serveer de aardappels met gesmolten boter.

Giet nu de warm gemaakte saus Hollandaise over de asperges en verdeel de eieren en de gehakte peterselie over de in ham gerolde asperges (twee per plak). Decoreer het gerecht met de gekookte eieren.

TIP: Serveer er een kleine moot zalm bij!

afbeelding van Wibo Haverkate

Door: Wibo Haverkate

Wibo Haverkate (1972) draagt zorg voor de organisatie van Hallo Losser, is ambassadeur van het venster Welzijn en is bestuurslid. Hij is daarnaast deskundige op het vlak van Organiseren zonder Hiërarchie en eigenaar van een organisatieadviesbureau.