Welzijn

Nieuws

Wonen

Kunst Cultuur Historie

Smullen met Smulders - Pension da Vanna

Koken is mijn passie. Bij veel gerechten die ik verzameld heb hoort een verhaal. Ik deel graag regelmatig mijn verhalen en authentieke recepten met u in mijn maandelijkse kookblog: Smullen met Smulders! Deze maand een bijzonder jeugdsentiment in Pension da Vanna.

Pension da Vanna in Italië

Op 10 september 1965 ben ik tien jaar geworden tijdens onze vakantie met de caravan, over de Brennerpas, toen een wereldreis met pa & ma, drie kinderen, 1/2 mud aardappels, blikgroente en ingeblikt vlees. Bijna elke avond muziek op het terras aan het haventje waar wij bediend werden door serveerster Vanna. Het was echt een belevenis daar aan het Gardameer.

Gardameer op herhaling

Vele jaren later kwam ik op het idee om met een reisgenoot weer naar het Gardameer te gaan -jeugd sentiment- maar toch. Onze vakantie was gepland in augustus 1985 niet bevroedend dat dan ook alle Italianen vakantie hebben. Op de zaterdagmiddag hebben we wel tientallen pensions bezocht en allemaal CIUSO oftewel -dicht/vol-. Uit nood hebben wij voor een nacht in een duur hotel  geboekt.

Een ongelooflijk toeval

Daags erna zijn we weer op zoek gegaan en ten slotte kwamen wij bij Casa da Vanna. Na de inschrijving en een volgend leuk gesprek blijkt zij goed Duits te spreken omdat zij getrouwd is met een Duitse man. En........ nu blijkt dat zij na jaren de serveerster van toen te zijn!

Het originele Bolognese recept

Dit gaf meteen een goede click en wel zo dat zij mij het geheim van "het originele recept" van de alom bekende spaghetti Bolognesesaus heeft gegeven. Hier onder vindt u het recept. Veel kookplezier en

Buon apetito e Ciao!

_____________________________________________________________

Spaghetti ala Bolognese ala Vanna voor vier personen

Benodigdheden

 • 4 stengels bleekselderie in halve maantjes gesneden 
 • 2 worteltjes in schijfjes
 • 2 flinke gesnipperde uien 
 • 3 a 4 gehakte tenen knoflook;
 • 1 pak gezeefde tomaten  
 • 500 gram gehakt;
 • 1 bos gehakte selderie
 • 2 eetlepels gehakte rozemarijn;
 • 2 tl suiker; 2 twee laurierblaadjes;
 • 1,5 runderbouillon blokjes;  peper-zout naar smaak; 
 • 1 tl. nootmuskaat;  1 glas rode wijn; 5 El olijfolie;
 • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 pak spaghetti (voor grote eters 1,5 pak spaghetti)

De bereiding:

De Saus

Neem een ruime pan en smoor in de olijfolie de ui/bleekselderie/selderie tot alles glazig is. Voeg nu het gehakt toe en bak op hoger vuur het gehakt rul. Voeg dan de wijn toe op hoog vuur tot alles weer wat droger geworden is, nu het pak gezeefde tomaten de kruiden, knoflook, bouillonblokjes en kaas toevoegen.

Vanaf nu minimaal 2 uur op een klein pitje zetten. Het liefst de saus één dag van te voren maken zodat je alleen nog de pasta moet koken.  De saus is dan ook lekkerder! Voor het serveren even controleren op zout en peper.

De Spaghetti

Kook de spaghetti beslist niet te lang in ruim water. Als de spaghetti gaar is, (de kooktijd staat altijd op de verpakking) afgieten en terug doen in de pan, dan direct een paar eetlepels olijfolie door de pasta roeren zodat de pasta niet gaat  plakken.

Serveren met geraspte Parmezaanse kaas en eventueel stokbrood.

U tovert lekker snel een heerlijke maaltijd op tafel!

 

afbeelding van Han Smulders

Door: Han Smulders

Dag,Mijn naam is Han Smulders en ben al 40 jaar werkzaam in de woninginrichting en breed werkzaam als vrijwilliger in Losser voor kerk en samenleving waaronder het noaberschop. Dit noaberschop wil ik graag uitdragen middels HalloLosser.