Welzijn

Hisham Kutaini, een Syrische vluchteling in Losser

Hisham Kutaini, van Syrië naar Losser

Na illegaal de grens naar Turkije te zijn overgestoken komt de 30 jarige Hisham Kutaini op 11 september 2014 in contact met een vrachtwagenchauffeur die bereid is hem en 3 andere Syrische vluchtelingen naar Europa te brengen. Na dagen reizen, verstopt achter een vracht gordijnen in de laadbak, worden ze in de buurt van Almelo afgezet.

Hisham Kutaini, gevlucht van Syrië naar LosserHisham komt met zijn medevluchtelingen bij het meldpunt in Ter Apel terecht. Het begin van een papieren rompslomp zoals vluchtelingen die moeten ondergaan, met een heen en weer geschuif van AZC naar AZC.

Vlucht.

“In Syrië had ik een goede baan. Ik was daar werkzaam als financieel adviseur bij een telecommunicatiebedrijf. Ik heb Economie gestudeerd aan de universiteit en mijn bacheloropleiding voltooid. Ik was van plan om mijn studie te voltooien met een masteropleiding. Omdat ik niet in het leger van Syrië heb gediend, vanwege mijn studie kreeg ik steeds uitstel, kwam ik niet in aanmerking voor een paspoort. Daarom moest ik de grens naar Turkije illegaal oversteken. Omdat ik niet bereid ben om in het leger te gaan en ik absoluut niet op andere mensen wil schieten, ben ik Syrië ontvlucht".

"Als andersdenkende zou mij dat mijn leven als dienstweigeraar hebben gekost. In bepaalde gebieden van Syrië kon ik niet komen. Als ze mij daar ontdekten en het bekend werd dat ik niet in het leger was geweest, zouden ze mij gevangen zetten en doden. Ik ben als oudste jongen van een gezin met twee zussen en twee broers opgegroeid in de buurt van Aleppo. Mijn ouders en mijn zussen en broertje van tien jaar wonen daar nog. Mijn oudste broer is inmiddels ook gevlucht en zit nu in een soort AZC in Dortmund Duitsland".

"Hij is vorige week hier bij mij op bezoek geweest. Het was geweldig om hem na ruim een jaar weer te zien. Via internet ben ik er achter gekomen dat mijn zwager, die tevens mijn beste vriend is, is omgekomen op zijn boerderij omdat daar zwaar gebombardeerd werd. Zijn boerderij ligt net in de frontlijn van 2 elkaar bestrijdende legers. Steeds meer en meer burgers, zoals mijn zwager, worden het slachtoffer van de oorlogswoede die in Syrië heerst” aldus Hisham Kutaini.

Waarom Nederland? 

“Omdat ik al wat langer geleden het idee had opgevat om Syrië te ontvluchten en ik de beschikking heb over internet ben ik eens gaan rondkijken in de wereld om de mogelijkheden te bestuderen. Nederland kwam voor mij als beste mogelijkheid in aanmerking. Bijna alle Nederlanders spreken Engels. Nederlanders worden omschreven als een behulpzaam en vriendelijk volk. Er zijn goede mogelijkheden om mijn studie verder af te ronden met een masteropleiding. En de kans is groot dat ik na mijn studie werk vind in de financiële sector.

Op het nieuws en via internet hoor ik dat veel Nederlanders tegen het opnemen van zoveel vluchtelingen zijn. Ik begrijp dat. Ze denken dat de vluchtelingen hun banen krijgen en de woonruimte voor hun kinderen zeer krap wordt. Ook denk ik dat Nederlanders hun bedenkingen hebben bij ons geloof. Nagenoeg alle vluchtelingen zijn Moslim. Ik ook. Veel Nederlanders scheren alle Moslims over één kam. Ze weten vaak het verschil niet tussen opvattingen betreffende het geloof van de Moslims. De gematigde Moslims, die verreweg de grootste groep vertegenwoordigen zijn gewone mensen met vredelievende bedoelingen. Net als de Nederlanders verafschuw ik wat bv IS (Islamitische Staat) doet in Irak en Syrië.”

IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst.)

“Na omzwervingen in Nederland van het ene AZC naar het andere, kwam ik in het AZC te Doetinchem terecht. Daar kreeg ik te maken met de IND. De IND heeft onderzoek verricht met betrekking tot het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Deze heb ik uiteindelijk verkregen en is 5 jaar geldig. Vanuit Doetinchem werd ik weer overgeplaatst naar het AZC in Azelo en heb daar van 6 januari 2015 tot midden oktober 2015 gewoond".

het huis van Hisham in Aleppo

"Nu woon ik geheel zelfstandig in Losser en studeer ik Nederlands op het Saxion in Enschede om te integreren. Ik hoop snel met mijn masteropleiding te kunnen beginnen. Ik wil graag aan het werk en in mijn eigen onderhoud voorzien en ook iets betekenen voor Nederland".

het huis van Hisham in AleppoOuders.

“Mijn ouders, jongste broertje en zussen, waarvan de ene inmiddels weduwvrouw is geworden zijn nog in Syrië. Ik mis ze heel erg. De laatste keer dat ik mijn moeder sprak aan de telefoon was in juni. De verbindingen zijn slecht en mijn ouders beschikken niet over internet. Voor wat betreft de behulpzame Nederlanders waar ik zojuist over sprak is mijn verwachting geheel uitgekomen. Via de Stichting Palet kwam ik in aanraking met meneer Piet (Piet Sterkenburg, redactie.) die daar werkzaam is".

"Het is niet te beschrijven wat hij en zijn echtgenote mevrouw Annie voor mij hebben gedaan. Ze hebben geholpen met de contracten voor de woning, met het schilderen van de woning, met het kopen van meubilair en het inrichten van de woning. Zij zijn als een tweede vader en moeder voor mij. Ik ben daar ook erg dankbaar voor en niet alleen meneer Piet en mevrouw Annie. Ook heel veel andere mensen helpen mij en mijn medevluchtelingen om hier in Nederland te aarden. Ondanks de vele problemen die ik ondervind, ben ik blij in Nederland te zijn".

"Mijn leven was daar niet veilig. Elke nacht werd ik om het uur wakker van de bombardementen en de dromen over geweld. Die dromen heb ik nu nog steeds maar als ik dan wakker wordt, weet ik dat ik veilig ben.”

Stichting Palet.

Stichting Palet begeleidt vluchtelingen en migranten bij de vestiging en integratie in de Twentse samenleving. Zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van de vluchteling en migrant staan hierbij centraal. Ook geeft Stichting Palet voorlichting aan scholen, kerkelijke organisaties, vrouwenverenigingen en overige organisaties. Stichting Palet werkt met 2 betaalde krachten en 35 vrijwilligers en begeleidt zo’n 40 huishoudens. Piet Sterkenburg is al ruim drie jaar verbonden aan Stichting Palet als vrijwilliger en zit als vertegenwoordiger van de gemeente Losser in het bestuur".

“Ik ben ruim drie jaar geleden bij Stichting Palet als vrijwilliger gaan werken. Het is voor vluchtelingen een bijna ondoenlijke zaak om de weg te vinden in de papieren rompslomp die doorgeworsteld moet worden. Palet biedt daarbij hulp. Met de toekenning van een verblijfsvergunning breekt er een nieuwe fase aan: een “eigen” huis, privacy, naar de Nederlandse les en oriëntatie op de arbeidsmarkt. Maar ook een fase van: veel papierwerk, je eigen financiële zaken regelen, omgaan met de Nederlandse regelgeving en natuurlijk inburgeren. Stichting Palet begeleidt de vluchtelingen het eerste jaar, in samenwerking met de gemeenten Dinkelland, Oldenzaal en Losser, bij deze nieuwe fase in hun leven".

Hisham Kutaini, gevlucht van Syrië naar Losser

"Begeleid door twee beroepskrachten zetten vrijwilligers zich in om als “coach vestiging en integratie”, als kantoormedewerker of als docent de vluchtelingen te ondersteunen. Uit eigen ervaring, ik heb als zesjarige bombardementen ondergaan en in de schuilkelder gezeten, weet ik wat een oorlog betekent. Daarom heb ik een bepaalde affiniteit met vluchtelingen. Via Stichting Palet ben ik met Hisham in aanraking gekomen en begeleid ik hem. Dat mijn vrouw daar soms in bijspringt is mooi meegenomen. Vooral de afhandeling van allerlei formulieren is een voor vluchtelingen nagenoeg niet te nemen hindernis. Bij de inrichting van een huis komt ook heel wat kijken. De vluchteling krijgt voor de inrichting van zijn huis 2700 Euro te leen. Dit bedrag moet hij van zijn bijstand terug betalen. Gelukkig hebben we in Nederland veel kringloop winkels waar we voor een redelijke prijs meubilair kunnen kopen".

"Ook zijn er veel medelanders die als ze bruikbare spullen hebben deze aan een vluchteling geven. Bijvoorbeeld Ferdi de Boer die oude metalen inzamelt heeft aan Hisham een gascomfort en een koelkast gegeven. Deze spullen zaten bij de oude metalen die men bij hem kan inleveren” zegt Piet Sterkenburg. 

 

Vensters: 
afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.