De schildpad, de haas en de rest

De schildpad, de haas en de rest

Dat er op onze planeet veel leven “in de brouwerij” is, moge duidelijk zijn. In Afrika rennen gazellen in kuddes rond zonder elkaar voor de hoeven te lopen, in de wateren zwemmen vissen in drukke scholen  zonder te verdrinken en vogels vliegen soms in grote zwermen zonder te “crashen”. Los van de normale tegenslagen gaat dit meestal wel goed tot zich af en toe rovers melden en de zwakke schakels eruit pikken. Dan komt snelheid of defensief gedrag, strategie, ervaring, kunde etc. al snel om de hoek kijken.

Als we dit vertalen naar het verkeer om ons heen; en het kán soms verkeren, dan is het mooi dat we in Nederland solide verkeersregels hebben. En dat moet ook, want het verkeer wordt steeds intensiever. ( verkeer/verkering = omgaan met…) Het belangrijkste aspect dat dan om de hoek komt kijken is gedrag!

Voor de fietsers hebben we fietspaden/ fiets(suggestie)stroken, voetgangers kunnen veilig over voetpaden of trottoirs, ruiters over ruiterpaden, er zijn speciale mountainbike-paden, wandelpaden, autosnelwegen voor de vlotte verbinding, busbanen, etc.

Helaas komen deze weggebruikers maar al te vaak in elkaars vaarwater.
Waar moet ik rijden met mijn hooverboard?,  waar op straat ga ik hardlopen?,  zal ik er rechts voorbij gaan?,  waarom word ik zo vaak ingehaald?, telt nu de “rechtdoor op dezelfde weg regel” of de voorrangsregel?, heb ik eigenlijk wel genoeg afstand?
Bovenstaande voorbeelden zijn maar een paar voorbeelden van vragen over hoe we ons gaan gedragen. Met de klemtoon op “gaan”.

De gedachte die we allemaal delen als we de deur uitgaan is dat we geen ongelukken gaan maken of krijgen.
En toch vinden er honderden ongelukken per dag plaats waarvan 2 dodelijk!

De overheid probeert middels oplossingen om de doorstroming te verbeteren, nieuwe technieken, nieuwe wegen, aanleg van verblijfsgebieden etc. de openbare ruimte leefbaar te houden.
Het meest belangrijk zijn toch wel de spotjes in de media omtrent verkeersgedrag!

Ook al ben je gehaast, moe, verdrietig, of heel erg blij ; laat je emoties nooit je gezonde verstand beïnvloeden. Een fout(je) is snel gemaakt. En dan niet direct naar de ander wijzen…
Beschouw de ander bij een “conflict” maar als een goede vriend, dan reageer je heel anders.

In Nederland hebben we het goed voor elkaar. Verbeteringen zijn altijd welkom, maar of het nu rustig of druk is op straat, laten we het samen mooi houden!

     

  

 

afbeelding van Frank Beernink

Door: Frank Beernink

Hallo, mijn naam is Frank Beernink. Ik ben getrouwd met Aline en samen hebben we twee kinderen, Maxl en Fleur. Ik ben werkzaam als opleider/eigenaar bij rijschool Frank in Losser. Een van mijn hobbys is architectuur /planontwikkelingen. Mede hierdoor zit ik met plezier in het bestuur van Hallo Losser om als Lossernaar mee