Smullen met Smulders

Weer een lekker recept met de groenten van deze tijd, een leuk verhaal. Dit keer de Twentse Humkessoep

De eindjes van de bonen

Zo in eind juli, begin augustus wanneer de snijbonen geplukt kunnen worden komen deze weer op de markt of nog mooier bonen uit eigen moestuin. "Vroeger"werden de bonen gewekt, potten vol. De bonen moesten zo fijn mogelijk  gesneden worden maar er bleven toch eindjes HUMKES / HUMMEKES genaamd over. Met deze humkes is het goed soep te maken met gerookt spek; runderpoulet of een schenkel, dobbelsteentjes aardappel; bosje fijngesneden bladselderij; bouillon van tablet ca 3 liter water,of meer  enkele laurierblaadjes en een gesnipperde ui.

Tot de kerst snijbonen

Een ruim aantal jaren terug werkten mijn beide broers in twee van de  groentewinkels van Altena. Nu kon het gebeuren dat de snijbonen in de aanbieding kwamen. Wie het dichtst bij het vuur zit warmt  zich het best. Zo kwam het dat onafhankelijk van elkaar mijn broers ieder een krat met snijbonen mee naar huis 

Tja, mijn moeder niet blij, zo onverwachts en wat een werk ineens en niet verwacht! Alle bonen afspoelen, de snijbonenmolen aan de rand van de tafel gemonteerd een dweil op de vloer;  de bonen snijden portioneren en invriezen. Zo hadden wij bv met de kerst snijbonen.

Benodigdheden:

3 ons dobbelsteentjes gerookt spek; 3 aardappels in dobbelsteentjes; 3 gesnipperde uien; een schenkel of 4 ons poulet; 2 laurierblaadjes een bosje gehakte selderij, peper en zout. (voor de smaak nog een bouillonblokje extra)  en 1 kilo of meer humkes .

Bereiding:

Kook in 3 uur op laag vuur het rundvlees; het gerookte spek en de  dobbelsteentjes van vastkokende aardappels Kook de bonen apart en voeg die later pas 20 minuten  toe alsook de selderij op het laatst toevoegen. Met peper en zout afmaken

 

afbeelding van Han Smulders

Door: Han Smulders

Dag,Mijn naam is Han Smulders en ben al 40 jaar werkzaam in de woninginrichting en breed werkzaam als vrijwilliger in Losser voor kerk en samenleving waaronder het noaberschop. Dit noaberschop wil ik graag uitdragen middels HalloLosser.