Sport en Hobby

Natuur Recreatie

Nieuws

Losserse weerman Johan Effing (84) nog steeds in de weer, weer of geen weer

Een mooi verhaal over Johan Effing, weerman van Hallo Losser en de oudste weeramateur van Nederland.

Ja, op 4 januari 1997 was de laatste Elfstedentocht. Alweer 22 jaar geleden. Johan Effing, die op 18 januari 84 jaar wordt en gerust de oudste weeramateur van Nederland genoemd mag worden, heeft de barre herinneringen van het bruggetje in Bartlehiem nog helder voor de geest staan. “Blauwbekken was het, zo koud. We hebben ze onder het bruggetje door zien rijden  Wat een bijzondere ervaring”

Elke dag schrijft Johan Effing zijn weerbericht op zijn website, t.w. www.weerstationlosser.nl

Johan vertelt: “Elke dag bekijk ik de weerstations en de weerkaarten, ga een uurtje achter de computer zitten en schrijf het weerbericht voor die dag en de voorspellingen voor de komende dagen.

Al in 1954 begon ik mij voor het weer te interesseren. Jan Pelleboer zocht regenwaarnemers en daarna heb ik het weer nooit meer losgelaten. Eerst als hobby naast mijn werk als stukadoor, maar daarna begon het toch aardig professioneel te worden, zeker toen ik lid werd van de werkgroep “Weeramateurs”. Ik heb toen alle weerwaarnemingen vanaf 1867 uit allerlei documentatie gehaald en het voor Oost Nederland gedigitaliseerd. Zo kan ik over een periode van 150 jaar alle waarnemingen terugzien.

Als ik dan vraag of hij kan zien hoe koud het was in februari 1956, toen ik als 5-jarig jochie aan de hand van mijn vader over het Twentekanaal kon lopen, laat het antwoord niet lang op zich wachten. Met enkele tikken op de computer verschijnen inderdaad de gegevens van die barre winter in beeld. Ik ben gefascineerd door de enorme hoeveelheid waarnemingen en historische gegevens die Johan heeft opgeslagen.

Natuurlijk was ik benieuwd wat Johan van de huidige weermannen en vrouwen vindt. Het antwoord  was heel duidelijk: “Binnen 5 minuten hoor ik van zo’n man of vrouw of ze verstand hebben van het weer. Erwin Krol was een showman, geen weerman. Hij heeft het eens gepresteerd om mij 15 minuten voor zijn uitzending te bellen met de vraag hoe het weer eruit zag, want hij had zich totaal niet voorbereid. Mijn favoriet is Gerrit Hiemstra, dat is een echte weerman. Trouwens die Willemijn Hoebert kan het ook!. Martin Bos van Radio Oost heeft er ook verstand van. Iedere avond heb ik contact met hem voorafgaand aan zijn weerpraatje op de vroege morgen.

Anekdote

Een leuke anekdote is die van Albert Oude Nijhuis. Ik zocht iemand die voor mij een website voor mijn weerstation kon maken. Op een dag stond een er krullenbol van 14 jaar voor mijn deur en zei dat hij dat wel wilde doen. Ik was in eerste instantie wat argwanend, maar was al snel onder de indruk van deze jongen uit Losser. Zoveel kennis bracht hij mee en had al snel mijn website klaar. Ik heb nog steeds contact met Albert. Hij is momenteel wetenschapper en is gepromoveerd op meteo, atmosfeer en ozonlaag. Bovendien is hij de grondlegger van de hoogwaardige buienradar, kortom een echte bolleboos.

Opvallend kritisch is Johan over de zo alom aangeprezen warmtepomp. Hij heeft zo zijn twijfels  of deze pomp wel rendabel is. Zeker in de wintermaanden is het effect mager. Op zijn site staat dan ook een bijzonder interessante link van “Dagelijks Standaard”, waarbij een duidelijk signaal wordt afgegeven.

Gaat Johan er nu mee stoppen? Ook hier is het antwoord helder: “Ik ga door tot ik het niet meer kan. Mijn kinderen gaan mij niet opvolgen. Misschien dat jongeren zich aangetrokken voelen tot mijn passie. Ze zijn van harte welkom.

En dan komt de Twentse wijsheid nog even om de hoek kijken. Een spreuk komt voorbij: “Is het met Kesmis nog nig kold, dan gebroekt de winter weinig hold.

En na een paar uur gaat Friede aan de slag voor het avondeten . De tijd vliegt om bij dit machtig interessante levenswerk van Johan Effing.

Hij kan er uren over praten en is nog dagelijks in de weer. Weer of geen weer!

De website van Johan Effing is: https://www.weerstationlosser.nl

afbeelding van Henri Schuite

Door: Henri Schuite