Veiligheid

Inbraakpreventie bij afscheid overledene

Inbraakpreventie bij afscheid overledene

Vaak wordt er een woonadres of het correspondentieadres bij de overlijdensadvertentie vermeld.  Inbrekers zien dit vaak als een geschikt moment om ongestoord de kostbare spullen van nabestaanden te stelen.

Het verlies van een dierbare is emotioneel al zwaar genoeg. Daarnaast moet binnen korte tijd veel geregeld worden voor de uitvaart. Na een begrafenis of crematie is er vooral behoefte aan rust om het verlies te verwerken. Wanneer er wordt ingebroken tijdens uw afwezigheid, krijgen nabestaanden een extra klap te verwerken in een periode die al in het teken staat van rouw. Het is daarom verstandig om de kans dat er ingebroken wordt te verkleinen en het rouwproces niet te laten verstoren.

Advies:  Woonadres en/of correspondentieadres niet vermelden bij de rouwadvertentie

Omdat inbrekers vaak in de krant speuren naar adressen van nabestaanden kunt u ervoor kiezen om deze gegevens niet te vermelden bij de rouwadvertentie. In plaats daarvan kunt u beter een alternatief adres gebruiken waar steunbetuigingen naartoe gestuurd kunnen worden. Uw uitvaartverzorger kan u hierover nader informeren.

Uw woning niet onbeheerd achterlaten

Inbrekers zullen niet zomaar uw woning binnenstappen wanneer er toch iemand aanwezig blijkt te zijn. Daarom kunt u bijvoorbeeld een buurtbewoner vragen om op het huis te passen terwijl u op de uitvaart of crematie bent. Vaak is een teken van leven rondom uw huis al genoeg reden voor inbrekers om weg te blijven. Zo kunt u rustig naar de begrafenis of crematie terwijl zij een
oogje in het zeil houden. In sommige gevallen is ook de politie bereid om extra te surveilleren bij de woning van nabestaanden tijdens een begrafenis of crematie. Het is dus ook verstandig om de politie op de hoogte te stellen van een geplande uitvaart.

Woningbeveiliging

Als u er zeker van wilt zijn dat er niet wordt ingebroken in uw woning tijdens een uitvaart of afwezigheid is beveiliging van uw huis aan te raden. Er zijn verschillende bedrijven gespecialiseerd in het tijdelijk bewaken van huizen bij speciale gelegenheden. Professionele beveiligers zullen tijdens de gemelde afwezigheid uw woning in de gaten houden. Dit kan op afstand, bij het huis of wanneer u dat wilt binnenshuis. Vaak is de aanwezigheid van een beveiligingsbedrijf rondom uw huis al voldoende om inbrekers af te schrikken. Zo heeft u als eventuele nabestaande een zorg minder.

Algemeen

Zoals bekend bestaat er binnen de gemeente Losser een dekkend Whatsapp- systeem. Dit meldingssysteem draagt er toe bij dat er met nog meer ogen gekeken wordt naar ongewenste situaties in uw eigen buurt. Door u aan te melden via de site van Hallo Losser kunt ook u meehelpen aan het nog veiliger maken van onze prachtige gemeente. U vindt een aanmeldingsformulier op de homepage. U wordt op basis van uw postcode en huisnummer ingedeeld in de juiste wijk door de Whatsapp beheerder. Uw extra ogen dragen bij aan een veiliger woonplek.

Team Veiligheid

Photo by Ben White on Unsplash

Vensters: 
afbeelding van Han Heck

Door: Han Heck

 Han Heck