De wc-rol. ( deel 1)

We hebben het allemaal wel eens gedaan.
Het ene oog dicht en met het andere door een wc-rolletje kijken. Een paar keer met je hoofd heen en weer draaien omdat je anders niet zoveel ziet en daarna leg je het rolletje gauw weer weg omdat je toch liever een breder gezichtsveld hebt.

En laat nu uitgerekend dat “wc-rolletje” de grootste veroorzaker zijn van alle ongelukken in het verkeer!
 

In de tijd dat er meer paarden op de weg liepen werden deze voorzien van oogkleppen zodat ze niet snel zouden schrikken van onverwachte bewegingen. De berijders/koetsiers gelukkig niet.
Vandaag de dag rijden (en zelfs lopen) we steeds meer met oogkleppen op waardoor het gezichtsveld enorm afneemt.
Voor ons als verkeersdeelnemer is het echter van belang om zoveel mogelijk waar te nemen.
 

Enkele voorbeelden.

Bij het naderen van kruispunten ligt de focus zolang op het kruispunt dat er op het laatste moment, binnen 1 seconde nog gekeken moet worden naar het verkeer van links, rechts, overkant, linksachter en rechtsachter. Bij geen verkeer geluk, bij drukte onnodige problemen.
Neem de Lonneker molenweg. Kom je van de molen richting Glanerbrug dan heb je ter hoogte van “Lutscher Alm” een stopbord met stopstreep. Stop je voor de streep dan overzie je alles. Stop je een halve meter eerder en neem je de beslissing te gaan rijden dan gaat het mis met als gevolg ernstige ongevallen waarvan al enkele met  dodelijke afloop.
Dit kruispunt is een van de gevaarlijkste kruispunten  in Nederland. Oorzaak, zie titel.

Ook bij het naderen van rotondes wordt er doorgereden tot de haaientanden (voorrangsdriehoeken op het wegdek). Hier wordt dan gekeken of er een gaatje is. Gaat er een auto af zonder richting, dan word er eerst een “kwartier” gescholden en  rijd men de rotonde boos op zonder op een volgende auto te letten.
Maak het je gemakkelijker door ruim voor een rotonde al op het verkeer van links, rechts, overkant en schuin rechtsachter(fietsers/bromfietsers) te letten. Herhaal dit, pas je snelheid aan en je zult merken dat je kleine gaatjes probleemloos pakt, vanzelf een mooie bocht maakt en per saldo veel sneller bent.

Om je met meer gemak in het verkeer te begeven is het dus van belang dat je je hersenen voed met goede informatie. Haal die informatie (waarnemen, horen etc.) en focus je niet te lang op één punt.
Wees nieuwsgierig. Weg met de oogkleppen, weg met de wc-rol!


In deel 2 meer voorbeelden en oplossingen.   

afbeelding van Frank Beernink

Door: Frank Beernink

Hallo, mijn naam is Frank Beernink. Ik ben getrouwd met Aline en samen hebben we twee kinderen, Maxl en Fleur. Ik ben werkzaam als opleider/eigenaar bij rijschool Frank in Losser. Een van mijn hobbys is architectuur /planontwikkelingen. Mede hierdoor zit ik met plezier in het bestuur van Hallo Losser om als Lossernaar mee