Welzijn

Gezondheidszorg

Sociale kaart: slechtziend of blind zijn

Op de sociale kaart: mensen die slechtziend of blind zijn

Elke maand bloggen we over een zorg en welzijn thema van de Sociale Kaart Losser. Deze maand gaat het blog over slechtziend of blind zijn.

Louis Braille is geboren op 4 januari en is de uitvinder van het Brailleschrift. Deze dag is uitgeroepen tot Wereld Braille Dag.

Op 16 jarige leeftijd verloor Louis Braille het zicht als gevolg van een ongeluk in de zadelmakerij van zijn vader. In de jaren na zijn ongeluk heeft hij een systeem ontwikkeld om met de tastzin te kunnen lezen en schrijven. Een geweldige uitvinding die de wereld raen zelfstandigheid van de slechtziende eb blinde mens vergrootte.

Wat je nog niet wist over Braille

Dat blinden braille lezen, weet iedereen. Maar er is nog veel meer interessants te vertellen over dit op het eerste gezicht ingewikkelde schrift. Wist je bijvoorbeeld dat er ook braille bestaat voor muzieknoten?

Brailletekens

Een brailleteken kan maximaal uit zes puntjes bestaan. Als alle puntjes voelbaar zijn, staan er drie puntjes onder elkaar en twee puntjes naast elkaar. Een letter is te herkennen aan waar de puntjes staan. Zo wordt de letter A weergegeven door alleen het puntje linksboven (puntje 1), de B door het puntje linksboven en het puntje daaronder (puntjes 1 en 2), de c door het puntje linksboven en het puntje rechtsboven (puntjes 1 en 4), etc. Zo is er voor iedere letter en een flink aantal leestekens een unieke puntencombinatie die dat teken weergeeft en dat geeft veel mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een Rubic’s Kubus in Braille.bron

Braille in andere talen

Er bestaat ook braille in andere talen. Zo wordt elk Chinees teken in braille door één tot drie letters weergegeven. Fun fact: Arabisch braille wordt, in tegenstelling tot het Arabische schrift voor zienden, van links naar rechts gelezen. 

Brailleleesregels

Er bestaan brailleleesregels, die tekst op een computerscherm kunnen omzetten in braille.De aanpassing op een computer geeft door wat er te zien is op het scherm, en de brailleleesregel geeft dit weer in braille. De puntjes van de leesregel kunnen omhoog en omlaag gaan, zodat ze steeds andere letters kunnen vormen. Overigens zijn er kleine verschillen tussen computerbraille en standaard braille; met twee extra puntjes kan de computer bijvoorbeeld aangeven dat iets onderstreept of geselecteerd is.

Braillemuzieknotenschrift

Er bestaat ook braillemuzieknotenschrift.Dit ziet er heel anders uit dan gewoon notenschrift: de noten staan niet onder of boven, maar achter elkaar. Er wordt dus niet gewerkt met een notenbalk, zoals bij notenschrift voor zienden. Er zijn maar heel weinig mensen die braillenotenschrift kunnen lezen.

Sociale Kaart

Bent u op zoek naar specifieke zorg of welzijn in Losser? De Gemeente Losser en Hallo Losser hebben alle aanbieders voor uw gemeente samengebracht op de sociale kaart. Klik hier voor de sociale kaart.

bron: We Are Ctalents | Stichting Ctalents.

Op de sociale kaart: mensen die slechtziend of blind zijn

afbeelding van Karin Keur

Door: Karin Keur

Ik ben geboren en getogen in Losser en werk als wijkcoach bij de sociale wijkteams voor de gemeente Almelo. Ik ben ambassadeur voor het venster Welzijn.