Welzijn

Jeugd

Sport en Hobby

Delano maakt jongensdroom waar

Enkele maanden geleden vroeg Peter Langela vrijwilligers voor het vervoer van Delano Wardenaar. Een gehandicapte jongen uit Losser met een eigen invalidenbus, die op vrijdagavond naar de studio van Radio Hengelo gebracht moest worden. Ik had me met zes anderen aangemeld en ben inmiddels een paar keer met Delano meegereden en raakte onder de indruk van deze jongen. Ik zocht hem thuis op en had een interview met hem. 

Delano vertelt zijn verhaal

Ik ben Delano Wardenaar en ben samen met mijn broer op 18 april 2000 in Maastricht geboren. Eigenlijk heb ik toen maar kort geleefd, want kort na mijn geboorte ben ik door zuurstofgebrek overleden. Toch hebben ze mij weer aan de praat gekregen, alhoewel dat laatste uiteindelijk nog behoorlijk tegenviel. De diagnose na mijn geboorte was dat ik een celebrale parese had. Dat hield in dat ik geen normaal gebruik van armen en benen had. Ook kon ik niet praten en volgens de artsen zou dat ook nooit gebeuren. Alleen mijn moeder zei  altijd dat ik wel zou leren praten. En zowaar kreeg ze gelijk. Vanaf mijn 6e jaar begon ik klanken te maken en met een spraakcomputer met picto’s kon ik me behoorlijk verstaanbaar maken. En nu is praten bijna mijn beroep geworden, haha.

Scholen

In Eindhoven, waar we toen woonden, zat ik op een aangepaste school en later in Utrecht ook. Na onze verhuizing naar Losser, kwam ik op het Onderwijs Centrum Roessingh. Vanuit daar volgde ik een arbeidsgerichte leerroute, waarvoor ik net geslaagd ben. (hoera)

Hobby

Radiotechniek is mijn grootste hobby. Het ontstond eigenlijk door mijn broer. Hij had toen een cd speler. Een klasgenoot vertelde me van “Spotify” en zo ontstond mijn interesse. Thuis had ik nog een oude computer en toen ik op mijn 15e jaar een mengpaneel kreeg, begon ik met maken van radio uitzendingen. Die uitzendingen waren voor niemand bestemd, behalve voor mijn moeder. Die had geen keus. Of ze het allemaal mooi vond weet ik niet. Dat heb ik zo’n 2 jaar gedaan. Zo langzamerhand heb ik alles uitgebreid en leerde ik veel van de 3FM-studio webcam op youtube, waar ik al die duizenden knopjes zag. Ik vond dat heel indrukwekkend.

RTV- Losser

Via een oproep kwam ik in contact met Radio Losser. Die zochten  een medewerker. Zonder vermelding van mijn handicap, heb ik gereageerd. Ik had een gesprek met Bert Bos. Toen zag hij pas dat ik in een rolstoel zat. Hij zei echter niets, behalve dat ik met hem aan de slag kon. Ik maak programma’s voor jongeren, zoals Radio Music Star, dat elke woensdag tussen 3 en 4 en elke zondag tussen 9 en 10 uur wordt uitgezonden. Ik neem het programma eerst thuis op en stuur het dan naar Bert Bos. Die zorgt dan voor de uitzending.

Radio Hengelo

Via een kennis die contacten had met Radio Hengelo, zit ik nu ook achter de knoppen bij het programma “het college van B & V (afkorting van Beerlage en Velderman) Dit is een politiek getint programma op de vrijdag tussen 20 en 21 uur. Daar doe ik de techniek.

Loopbaan  

Graag zou ik van mijn hobby mijn beroep maken. Er is een opleidingstraject op het Q-college in Amsterdam. Maar daar kunnen alleen de beste 5 aan de slag. Bij RTV-Oost heb je een journalistieke opleiding nodig en bij het Saxion in Enschede is een mediavormgeving opleiding, maar hiervoor vragen ze een Havo opleiding. Dat wordt dus lastig. Daarom hoop ik maar op programma’s bij RTV Losser, Radio Hengelo of Enschede FM. Ik denk dat dit wel gaat lukken.

Dan drukt Delano de opnameapparatuur uit, want hij heeft het interview in zijn eigen studio opgenomen. En onder de klanken van Roel van Velzen met Baby Get Higher neem ik afscheid van Delano. Zijn jongensdroom is echt werkelijkheid geworden en ik ben benieuwd naar het vervolg.

Door:Henri Schuite

Radio Losser is te beluisteren op www.rtvlosser.nl

Radio Hengelo is te beluisteren op www.radiohengelotv.nl of op 105.8 FM

I

 

afbeelding van Henri Schuite

Door: Henri Schuite