Blog

De woningmarkt in de grensstreek

Als Nederlandse makelaar in Duitsland (Gronau), weet Herma Stegehuis uit Losser, als geen ander de verbinding te maken tussen de Nederlandse en Duitse woningmarkt. Is het nu nog steeds zo aantrekkelijk voor Nederlanders om in Duitsland te gaan wonen?

Met ruim 10 jaar ervaring op zak, vroegen we Herma naar de ontwikkelingen van de woningmarkt in de grensstreek.

“Zoals iedereen wel weet heerst er stress op de woningmarkt. Weinig aanbod en veel vraag. Dat is niet anders net over de grens in Duitsland. Echter, dusdanige prijsstijgingen of overbiedingen zoals in Nederland hebben we niet in Duitsland. Duitsland heeft een veel stabieler markt, hier fluctueren de prijzen niet zo. Wel is door de jaren heen het prijsverschil tussen Duitsland en Nederland kleiner geworden. Vroeger had je in Duitsland voor € 200.000,- een vrijstaande woning en in Nederland een tussenwoning. Nu kun je voor hetzelfde geld nog maar net een 2 onder 1 kapwoning kopen”.

“Er bestaat nog steeds veel interesse van Nederlanders die naar Duitsland verhuizen omdat het in Duitsland voor jonge gezinnen zeer aantrekkelijk wordt gemaakt om een woning te kopen. Niet alleen de lage rente maar ook de Eigenheimszulage (subsidie voor gezinnen met kinderen) is zeer aantrekkelijk. Een gezin met kinderen kan per kind een subsidie krijgen van € 1.200,- per jaar.”

“Tevens is de tendens dat veel Nederduitsers, langs de gehele grenslijn van Noord naar Zuid-Nederland, die rond 2008 naar Duitsland zijn verhuisd, nu weer terugverhuizen naar Nederland. Hieronder ook veel Oud Lossenaren die vanuit Gildehaus, Gronau en Epe weer terug verhuisd zijn naar de mooie gemeente Losser. Voor deze mensen heb ik niet alleen hun huis verkocht, maar we hebben samen gekeken naar een passende woning in Losser. Er komt best veel kijken bij het terug emigreren naar Nederland, dus is het fijn als er wat zorgen uit handen genomen kunnen worden, aldus Herma Stegehuis.

 

Heeft u nog verdere vragen, kijk dan op www.stegehuis.de voor meer informatie.

 

Vensters: 
afbeelding van Astrid Kuhlkamp

Door: Astrid Kuhlkamp

Hallo Losser! Als inwoner van Losser wil ik graag mijn steentje bijdragen aan maatschappelijke doelen en daarom ben ik vrijwilliger bij dit platform. Daarnaast heb ik het adviesbureau FoodMarketing4U voor de professionale foodsector.  Ik ben getrouwd en heb ik twee schoolgaande kinderen.