Gezondheidszorg

Aangescherpte privacy apotheken

Apotheken mogen zonder schriftelijke verklaring medicijnen voor ander niet meegeven.

De apotheken die onder de vlag van koepel BENU varen, vragen voortaan een schriftelijke toestemmingsverklaring als iemand medicijnen ophaalt voor een ander.

Zowel de ophaler als de cliënt moeten een getekende verklaring overleggen met alle persoonsgegevens. De ophaler moet zich bovendien kunnen identificeren.

De apotheek erkent dat de maatregel voor cliënten en afhalers lastig kan zijn. Het is heel omslachtig, we willen juist minder administratieve last, zodat we onze tijd kunnen besteden aan zorgverlenen, maar tegelijkertijd willen we ook zorgvuldig omgaan met de privacy van onze cliënten. De apothekers Erica Arbouw en Lisette Darman benadrukken echter dat ze de farmaceutische zorg door deze maatregel, nooit in het geding zullen laten komen. De verklaring, zoals in onderstaande foto, is ook op de website van de apotheek en in de apotheek zelf te vinden, of te downloaden via deze link: https://www.benuapotheek.nl/service/iemand-anders-machtigen

Afhaler en cliënt kunnen ervoor kiezen om de verklaring voor onbepaalde tijd te tekenen. Het invullen van het formulier is dan eenmalig.De koepel van apothekers KNMP zegt dat de BENU-leden weliswaar met deze maatregel vooruitlopen, maar dat alle apothekers uiteindelijk wel aan de privacywet moeten voldoen. ,,We inventariseren nu welke maatregelen in het land worden genomen", zegt een woordvoerster.

Gemachtigd

Dat mensen voor anderen medicijnen ophalen gebeurt heel vaak, zegt de KNMP-woordvoerster. De apotheker moet dan zeker weten wie de afhaler en de cliënt zijn en of de afhaler daadwerkelijk is gemachtigd om medicijnen mee te nemen. ,,Het verstrekken van medicatie is ook wel meer dan het overhandigen van een doosje. Daar hoort ook uitleg en voorlichting bij."

Zij wijst erop dat veel apothekers indien gewenst medicijnen thuis laten bezorgen als extra service. Ook hebben sommige apothekers tegenwoordig een afhaal-kluis waar dag en nacht medicijnen uit gehaald kunnen worden. De kluis gaat open het intoetsen van een code die per email naar de cliënt wordt verzonden als de medicijnen klaarliggen. Voor deze service moet een cliënt zich wel vooraf eenmalig aanmelden. Deze service is ook beschikbaar voor bewoners van Losser en Overdinkel.

Vensters: 

Contactgegevens

Losser