Historie

Nu is de oorlog zo ver gevorderd dat we ieder ogenblik bevrijd kunnen worden

Vanaf het begin van de oorlog hield timmerman Albert Blokhuis (1902-1994), die woonde aan de huidige Voswinkelweg in Losser, een dagboek bij totdat in de zomer van 1942 bij een huiszoeking zelfs he

Dorre vlakte is een bloeiende steppe geworden

‘Wat een dorre zandwoestijn en onvruchtbare zandbulten’, zo zou je kunnen denken bij deze foto uit het begin van de vorige eeuw.

Henk Brinkgreve

HIJ HIELD DE FAKKEL BRANDENDE

Het Bombardement van Glane

Ook in Glane sloeg begin 1945 het oorlogsgeweld toe. Op 15 februari omstreeks twee uur in de middag vielen er ongeveer 35 brisantbommen, afgeworpen door Engelse of Amerikaanse vliegtuigen.

Treurig ongeval 2de wereldoorlog Fam Stegge

Na vijf bange jaren van bezetting kwam de Bevrijding van Nederland begin 1945 eindelijk in zicht. Maar voordat het zover was vond er in Losser nog een noodlottige gebeurtenis plaats.

Karakteristieke gebouwen en gezellige straatjes

‘Als het bijna te laat is komt een mens tot inzicht’, schreef mevrouw Scherphof-Bekker, destijds voorzitter van de HKL, in het voorwoord bij het in 1987 uitgegeven eerste fotoboek van de HKL.

65 jaar Losser Böggelrieders en Daansers

Op 22 februari 1954 werd de folkloristische vereniging ‘De Losser Böggelrieders en Daansers’ opgericht en vanaf die datum, maar dan in 2014, sierde een metershoog spandoek met het jubileumlogo van de ‘Böggels’ de gevel van het Losserse gemeentehuis.

Hermannus Bonke

Als u op het Raadhuisplein in Losser loopt kijk dan eens omhoog naar de gevel van de protestantse kerk. U ziet daar een zandstenen wijzerplaat met de inscriptie ‘H BONKE DATUM’ (geschonken door H. Bonke). De wijzerplaat houdt de herinnering levend aan de eerste van vier generaties Bonke, die hier van 1782 tot 1934 organist waren. De huidige kerk werd in 1810 gebouwd. Daarvoor kerkten de protestanten in de oude Martinuskerk, waarvan nu alleen nog de toren resteert.

Jo ter Laak uit Overdinkel (23-05-1913 – 07-09-1944)

Op zondag 7 september 2014 werd herdacht dat precies 70 jaar eerder in het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk een groot aantal Nederlandse geheime agenten, die gevangen waren genomen in het kader van het zogenoemde ‘Englandspiel’, door de nazibeulen om het leven werd gebracht. Onder hen was Jo ter Laak.

50 jaar bijzonder jeugdwerk op "De Zandbergen"

De geschiedenis van het Bijzonder Jeugdwerk in woord en beeld.

De Martinustoren

De Martinustoren, in het midden van het oude dorpsplein, eens kerktoren van de kerk, heeft een lange historie. Hier leest u over de geschiedenis van deze toren.

De Canon van Losser

De canon van Losser is een tijdslijn waarop belangrijke historische punten van onze gemeente vermeld staan.
De canon is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Historische Kring Losser en de historische vereniging De Dree Marken uit De Lutte.

200 jaar gemeente Losser

De geschiedenis van de Gemeente Losser 1811 - 2011.

Erve Kraesgenberg

Erve Kraesgenberg in Losser is een uniek cultuurpark met belangrijke historische waarde, waar bezoekers de sfeer kunnen proeven van een boerenerf anno 17e eeuw. Het erf omvat zeven, in authentieke stijl en met oorspronkelijke materialen en technieken opgetrokken, gebouwen en herbergt daarnaast bovendien een rosarium annex beeldentuin en een kruidentuin.

Historische films

Op deze pagina vindt u de historische films die we gevonden hebben op het internet van Losser, Overdinkel, Glane en Glanebeekhoek.

Historische Kring Losser

“Dat is zo mooi van de Historische Kring dat je steeds meer te weten komt van een dorp. Zo wordt een dorp steeds interessanter en boeiender.”
Deze mooie woorden schreef een al jaren in Canada wonende Losserse aan de redactie van ‘Oet Dorp en Marke’.