Kunst Cultuur Historie

Het Bombardement van Glane

Ook in Glane sloeg begin 1945 het oorlogsgeweld toe. Op 15 februari omstreeks twee uur in de middag vielen er ongeveer 35 brisantbommen, afgeworpen door Engelse of Amerikaanse vliegtuigen. De bommen waren vermoedelijk bestemd voor Gronau, dat in de Tweede Wereldoorlog een aantal keren werd gebombardeerd. De mensen in Glane woonden dicht bij de grens, op loopafstand van de textielfabrieken van Van Delden, die aan de Losserstrasse in Gronau stonden. Nu is daar een nieuwbouwbuurt waar veel Nederlanders wonen. 

Bij het bombardement kwamen drie mensen om het leven en er vielen zeven (zwaar) gewonden. 

Twee van de dodelijke slachtoffers waren afkomstig uit Glane, hun bidprentjes zijn bij dit artikel afgebeeld. Hendrik Verbeek, het derde dodelijke slachtoffer, woonde in Hengelo. De doden en gewonden werden overgebracht naar het St. Bernardusgesticht, het toenmalige ziekenhuis van Losser. 

     

De meeste schade ontstond aan de Glanergrensweg, dichtbij de Gronausestraat, en aan de Hoge Veldweg. Diverse woningen in de buurt, werden ernstig beschadigd, waarvan circa vijfentwintig totaal onbewoonbaar waren. De huizen werden niet herbouwd. In het voorjaar, wanneer de akker wordt omgeploegd, komt daarbij nog altijd puin naar boven. Bij deze plek (aan het eind van de Hoge Veldweg, bij de grens) heeft de HKL in 2013, in het kader van het project ‘Plaatsen van herinnering’, een informatiebord geplaatst.