Kunst Cultuur Historie

Treurig ongeval 2de wereldoorlog Fam Stegge

Na vijf bange jaren van bezetting kwam de Bevrijding van Nederland begin 1945 eindelijk in zicht. Maar voordat het zover was vond er in Losser nog een noodlottige gebeurtenis plaats. Eén van de vele gebeurtenissen, die het verdienen om herinnerd te worden. 

Op zondagmorgen 14 januari 1945 omstreeks 10.30 uur, vond er bij Losser een luchtgevecht plaats tussen diverse vliegtuigen. Een getroffen Duitse jager kwam vanuit het westen op het dorp aangevlogen en stortte neer op twee dubbele woonhuizen aan de huidige Scholtinkstraat 38, bewoond door de gezinnen van J.H. Elferink, G.F. Krabbe, J.A. Stegge en de wed. E. de Vries. Het huis van de familie Stegge werd het zwaarst getroffen en brandde helemaal uit. 
Vader Johannes en vijf van zijn kinderen, in de leeftijd van 17 jaar tot 4 maanden, vonden hierbij de dood. De moeder en zes andere kinderen werden gewond, maar overleefden de ramp. Twee kinderen waren op dat moment niet thuis en bleven ongedeerd. Van de  andere gezinnen kon nagenoeg de gehele inboedel worden gered en ook zij bleven ongedeerd. In enkele ogenblikken werd hier door het oorlogsgeweld een gezin uiteengerukt, een drama dat destijds in Losser zeer grote indruk maakte en waar nog altijd met veel mededogen over gesproken wordt. 

Johannes Stegge is met zijn vijf omgekomen kinderen begraven  in vak C op het kerkhof bij de Maria Geboortekerk in Losser.