Kunst Cultuur Historie

Atelier De Wolknot

Een kleurrijk atelier op een bijzondere plek

Wie over de Drielandweg rijdt zal het vast al eens opgevallen zijn dat er een paar rare ballen, omwikkeld met een soort zijde, in de boom hangen en dat er een niet alledaagse fiets in de tuin van perceel 2 geparkeerd staat. Het zijn de blikvangers van Carola Elferink.

Carola heeft nog breiles gehad in de 1e klas van de lagere school. Met hart en ziel is ze verknocht geraakt aan het breien en later ook aan het haken en andere textiele vormen van het vervaardigen van kleding en leuke accessoires en tassen. Sinds september heeft ze een creatief atelier aan de Drielandweg 2 in het landelijke gebied de Losserse Zandbergen.

De Wolknot
Carola heeft gekozen voor de naam “De Wolknot” vanwege haar passie voor het handwerken en de boom de knotwilg die veel in haar omgeving voorkomt en ze één van de mooiste bomen vindt. Beide vind je terug in haar logo. Ze werkt graag met natuurlijke producten en doet zoveel mogelijk zelf. Van de wol van haar eigen schapen, de “Coburger Fuchs”, heeft ze de wol vervilt en een paar prachtige huissloffen gemaakt.

Ook spint ze zelf garen en geeft dat een kleurtje met natuurlijke producten zoals plantenextracten van fluitkruid, meekrap en uienschillen. Cochenille is een product dat een mooie rode kleur aan de wol geeft. Het pigment wordt gewonnen uit het lichaam en de eieren van de luis. “Omdat ik graag met natuurlijke producten werk, koop ik ook wol uit Zweden van het eiland Öland.

De wol van het schaap dat op Öland graast wordt vermengd met de wol van het “Gotlandschaap”. Dit geeft een mooi effect en verloop van de kleuren” zegt Carola. “Ook heb ik mooie wol uit Italië en Frankrijk van producenten die een eigen spinnerij hebben.

Via internet krijgt ik veel belangstelling voor mijn atelier. Ik geeft workshops en adviseer mensen die probleempjes hebben met handwerken.” Nu breien en haken weer “Hot” is zal de belangstelling voor het atelier uiteraard nog veel groter worden.