Nieuws

50 jaar in de zorg

Stineke Niehenker-Jurg was 17 jaar en 7 maanden jong toen ze haar loopbaan in de zorg begon. Ze heeft veel veranderingen in haar vak meegemaakt. Er was een enorme discipline in het begin van haar loopbaan.

Het onderscheid tussen de leerling en de gediplomeerden was groot. De leerlingen droegen zwarte schoenen en een blauw vest. Gediplomeerden droegen een wit vest en witte schoenen. En als je het in je hoofd haalde om een 3e jaars of een gediplomeerde met “je” aan te spreken, stond je de volgende dag bij de hoofdzuster in het kantoor. Het was verplicht een panty te dragen. Die mocht pas uit als het heel warm was. Dit werd bekend gemaakt via een brief van de directrice. Meestal was het dan al een week 30 graden of meer. Het waren werkdagen van 9 uur en vaak 10 tot 14 dagen achter elkaar. En als je pech had kon je na een dag van 9 uur nog eens bij een patiënt gaan zitten die net van de operatietafel kwam tot hij wakker was. Toen kende men nog geen recovery of een IC  

Opleiding en werkplekken

Tijdens haar opleiding werkte ze in het Julianaziekenhuis in Hengelo. Vervolgens in het Dinkelziekenhuis in Losser. Daarna nachthoofd op Oldenhove in Losser. Toen naar Almelo. Weer nachthoofd. Dit was een totaal andere functie dan nu, men was verantwoordelijk voor  alle afdelingen, gesprekken met artsen en familie van de patiënt en ze deed er spoedeisende hulp erbij. Toen werd Stineke gevraagd om voor vast op de spoedeisende hulp (SEH) te komen. Dat heeft ze gedaan en is ook nog een periode werkzaam geweest op het nieuwe zieke huis het Twenteborg in Almelo. Vervolgens naar het MST (Medisch Spectrum Twente)  in Enschede gegaan voor weer een functie bij de spoedeisende hulp. Uiteindelijk komt er een einde voor Stineke na totaal 38 jaar spoedeisende hulp. 8 uur achter elkaar werken zonder pauzes. Veel staan, na al die jaren gaat je lichaam ook protesteren. Je rug is versleten. Het wordt fysiek te zwaar en er is geen ouderen beleid. Daarom besloten te stoppen. Via Hallo Losser kwam ze in aanraking met Maartje en ze ging werken voor het MTH team, een specialistisch team wat de zorg overneemt van het ziekenhuis naar de thuiszorg, zoals o.a. antibiotica kuren .

Jubileum

Zaterdagmiddag 8 september vierde Stineke haar 50 jarig jubileum. 50 Jaar werken in de zorg. 50 jaar het vak uitoefenen dat jij omarmd. Het vak dat je lief hebt en waar je in feite niet zonder kan. De liefde voor het vak is ontstaan toen ze nog een meisje was en ze zag dat haar zieke oma zo liefdevol verzorgd werd. Dat wilde ze zelf ook gaan doen. Tijdens het jubileum sprak ze haar dank uit naar haar familie. Ze stonden altijd achter haar. Ook op de momenten dat ze weekenddiensten moest draaien of er met de feestdagen niet was. Ze bedankte haar collega’s van de SEH met wie ze zo veel jaren lief en leed heeft gedeeld. De collega’s van het MTH team, die haar scherp en jong houden. En ondanks het leed dat ze onder haar ogen kreeg in al die jaren, kijkt ze met plezier terug op haar werk en is dankbaar dat ze nog steeds aan de goede kant van het bed mag staan De ellende en het verdriet dat ze zag, staat niet in verhouding tot de vele mooie dingen die de revue passeerden.

Hallo Losser

Gelukkig kwam Stineke deze digitale krant tegen. Gelukkig voor haar en gelukkig voor Hallo Losser. Met kennis van zaken over de zorg en passie onderhoudt ze het venster gezondheid. Gelukkig voor Hallo Losser want wil je als digitale krant geloofwaardig en actueel overkomen, heb je deze mensen nodig, waarvan er, ieder op zijn eigen deskundigheid, gelukkig nog veel meer vrijwilliger zijn. Hallo Losser feliciteert Stineke dan ook van harte met haar jubileum en hoopt nog jaren mat haar samen te mogen werken.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.