Nieuws

60 jaar getrouwd

Giesela Dunhoft- Lück(83) en Joop Dunhoft(84) zijn op 21 juni 1958 in het huwelijk getreden. Ze trouwden ’s morgens voor de wet in het Enschedese gemeentehuis en dezelfde dag werd het kerkelijke huwelijk ook voltrokken. Uit het huwelijk zijn drie jongens geboren, waarvan de middelste, René, op de zeer jonge leeftijd van bijna 5 jaar is overleden. De andere twee zijn in goede gezondheid opgegroeid en hebben zelf kinderen. Giesela en Joop hebben drie kleinkinderen.

Pommeren

Giesela is in Mellentin, toen Pommeren, nu Polen geboren. In 1945 is ze met haar familie voor het oorlogesweld gevlucht naar Recklinghausen in het Ruhrgebied. In maart 1956 vertrok ze met haar familie naar Enschede omdat er in het naoorlogse Duitsland nagenoeg geen werk te vinden was. Giesela ging in de textielfabriek Scholten werken. In haar kosthuis aan de Drienerweg trof ze Joop die daar als timmerman aan het klussen was. Ze zegt: “Het was liefde op het eerste gezicht. En er is nooit meer een ander geweest. We zijn voor de rest van ons leven bij elkaar gebleven.”

Timmerman

Joop is opgeleid tot timmerman. Hij heeft jaren als timmerman bij een heel bekende brouwer in Enschede gewerkt. Na lang in Enschede te hebben gewoond ging het gezin in Glane wonen. Joop heeft jaren lang de vogel voor de schuttersvereniging gemaakt. Omdat hij in het timmermansvak zat ging hem dat handig af. Ook heeft hij vaardigheden ontwikkeld om houten sculpturen te maken. Wie door de Glane rijdt kent ongetwijfeld het houten klokhuis, staande in de voortuin van hun woning. Ook heeft Joop het houten sculptuur op de Bleek in Losser vervaardigd. Hij is tientallen jaren vrijwilliger geweest en heeft meegeholpen de Kraesgenberg weer op te bouwen op de plek waar die nu staat. Ook hier zijn enkele van zijn houten sculpturen te bewonderen.

Gezondheid

Helaas woont Joop sinds begin van dit jaar niet meer zelfstandig. Vanwege gezondheidsproblemen verblijft hij op de afdeling Kraesgenberg in Oldenhove. Giesela is nog zo fit als een hoentje, maar betreurt het dat ze niet meer samen zijn.

Feestje

Zondag wordt het jubileum uitgebreid met familie en vrienden gevierd bij Grand Café Smit in Losser.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.