Nieuws

60 Jarig huwelijk in Overdinkel

Ze wonen al 53 jaar aan de Kerkhofweg in Overdinkel. Wouter Bok(85) en Annie Bok-de Vries (82). 60 Jaar geleden zijn ze getrouwd. Donderdagmiddag 25 oktober bracht Cia Kroon, de burgemeester van Losser een bezoek. Zij feliciteerde het echtpaar met deze mijlpaal en ging in gesprek met het gezellige jubileumpaar.

Blind

Annie komt van Oorsprong uit Zutphen. Haar vader was kanalenbouwer en kreeg werk in Twente. Ze zijn toen in de Glane gaan wonen. Tijdens een bombardement in de tweede wereldoorlog kreeg Annie een granaatscherf in haar hoofd. Ze was toen zeven jaar jong. Zwaargewond werd ze overgebracht naar een boer in Gronau. Ze bleef twee jaar in coma en nadien bleek dat ze haar gezichtsvermogen kwijt was. Een vreselijk gebeuren voor een jong meisje en haar familie. Annie zegt: “Het was heel erg natuurlijk. Maar ik heb me er in geschikt. Ik ben braille gaan leren en heb heel veel gelezen. Ook heb ik boeken geschreven in braille. Gelukkig heb ik me daar altijd goed mee kunnen vermaken.”

Ontmoeting

De ontmoeting tussen Wouter en Annie kwam als vanzelf. Wouter kwam als vriend van een broer van Annie vaak bij het gezin de Vries in de Glane over de vloer. Langzamerhand begonnen Annie en Wouter elkaar steeds leuker te vinden. Uiteindelijk kregen ze verkering en zijn ze getrouwd op 25 oktober 1958. De bruiloft werd gevierd in “Ons Huis” aan de Hoofdstraat in Overdinkel en het jonge stel ging wonen in de Julianastraat dat toen nog de Dwarsweg was en in de volksmond het rooie dorp werd genoemd. Uiteindelijk vertrokken naar de Kerkhofweg.

Werk

Wouter heeft in zijn leven meerdere beroepen uitgevoerd. Aanvankelijk werkte hij als spinner in de textiel in Losser, Enschede en Gronau. Later is hij als ijzervlechter gaan werken in de bouw. Dit werk bracht mee dat hij soms weken van huis was. Annie deed haar taak als huisvrouw en later ook als moeder. Dat ging haar ondanks haar visuele handicap goed af. Naast het lezen en schrijven in braille, breide zij de mooiste truien voor haar kinderen.

Nazaten

Er zijn vijf zonen geboren. Er kwamen maar liefst 10 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Die veel bij oma en opa op bezoek komen. Met de familie en bekenden wordt zaterdag een groot feest gevierd bij Droste. Het is altijd een gezellig gebeuren als de familie Bok bij elkaar komt zegt Wouter.

Bokkenboog

Voor de woning van het echtpaar staat een hele mooie boog. Die is gemaakt door de kinderen en kleinkinderen. Het is een echte “Bokkenboog” zegt Wouter niet zonder trots. Feesten en bogen bouwen, daar zijn de bokken in gespecialiseerd. Het echtpaar heeft samen heel wat afgereisd in Europa. Vrijwel overal ging men naar toe. Met de bus of met de eigen auto. Wouter vist graag. Hij nam Annie altijd mee en ze brachten samen uren door aan de waterkant. Het echtpaar kijkt terug op een prachtig huwelijk. En nog zegt Annie. We hebben het geweldig samen en hopen nog lang van elkaar te mogen genieten.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.