Nieuws

Aloysius locatie weer aan bod in commissie ruimte

Dinsdagavond tijdens de vergadering van de commissie ruimte kwam de Aloysius locatie weer aanbod. Het college had nog wat vragen over de motie die op 18 december 2018 is ingediend.

Vreemd

Lies ter Haar (Burgerforum) vond het vreemd dat het college om meer duidelijkheid vroeg omtrent de motie. Volgens Lies had het college de vragen ook in december kunnen indienen. Voor de raad is het van belang dat deze motie zo snel mogelijk wordt uitgevoerd.

Wethouder Nijhuis

Het college vraagt zich af met wie er nu de onderhandelingen moeten worden voortgezet. ByOnt is immers de enige partij die met plannen voor woningen op tafel kwam. Het college gaf duidelijk aan dat zij niet in onderhandeling zijn met BijOnt. Wel zijn ze in gesprek geweest om duidelijkheid te creëren over de gehanteerde uitgangspunten met betrekking tot de door de gemeente uitgevoerde taxatie en het bedrag dat BijOnt over zou hebben voor de aankoop van de locatie. Hierdoor kan volgens het college het niet zo zijn dat ze strikt genomen in onderhandeling zijn met BijOnt.

Het college heeft alleen nog maar onderhandelt met de partij Ten Brinke. Zoals bekend is is Ten Brinke de partij die het oude postkantoor al in haar bezit heeft en een supermarkt zou willen bouwen op de Aloysius locatie. De raad heeft eerder uitgesproken dat de partij die de TNT locatie ontwikkelt een pré heeft bij de ontwikkeling van de Aloysiusschool. Ten Brinke heeft vervolgens de TNT-locatie aangekocht en nog steeds in bezit.

Dit pleit er voor om ook Ten Brinke de mogelijkheid te bieden een plan in te dienen voor het ombouwen van de Aloysiusschool tot schoolwoningen. Op basis van beide plannen kan het college dan bepalen met wie verdere onderhandelingen te voeren, waarbij de partij die bereid is om ook de TNT-locatie te ontwikkelen en deze in bezit heeft .

Met Ten Brinke Vastgoedontwikkeling zijn in het verleden wel onderhandelingen gevoerd in verband met de ontwikkeling van een supermarkt. Door in de motie niet specifiek een partij te noemen waarmee onderhandelingen kunnen worden gevoerd – mede gelet op de discussie in de raad van 18 december 2018 – wordt ervan uitgegaan dat zowel BijOnt als Ten Brinke Vastgoedontwikkeling de mogelijkheid dienen te krijgen om de Aloysiusschool te herontwikkelen tot schoolwoningen.

Op basis van beide plannen kan het college dan bepalen met wie verdere onderhandelingen te voeren, waarbij de partij die bereid is om ook de TNT-locatie te ontwikkelen en deze in bezit heeft.  

 

Het antwoord van Lies ter Haar namens Burgerforum is als volgt:

Voor ons was de motie duidelijk en wij vinden dat het college deze ook zo spoedig mogelijk moet uitvoeren.

Daarbij er zijn 3 opties:

  • Optie 1 Bijont ontwikkelt de Aloysiusschool en Ten Brinke ontwikkelt het vml. postkantoor.
  • Optie 2 Bijont ontwikkelt zowel Aloysiusschool als vml postkantoor, maar dan moet ten    Brinke wel het postkantoor aan Bijont willen verkopen.
  • Optie 3 Ten Brinke ontwikkelt zowel de Aloysiusschool als het vml. postkantoor.

Mocht ten Brinke niet alleen het postkantoor willen ontwikkelen, maar ook niet verkopen aan Bijont, dan is dat wat ons betreft geen reden om te zeggen dat het plan van Bijont niet door zou kunnen gaan of de ontwikkeling van ten Brinke met ontwikkeling vml. postkantoor dan vóór gaat. Het ligt er dan aan welke plannen op tafel komen.

Uitgangspunt bij alles: behoud van de Aloysiusschool voor woningen en niet bijvoorbeeld alleen een geveltje dat blijft staan. En de beslissing binnen 3 maanden, dus voor 1 juni 2019.

En wat de discussie over het woord “onderhandelingen” betreft, willen we er op wijzen dat als je dit strikt neemt het alleen kan passen op de plannen van Bijont, omdat er met ten Brinke geen onderhandelingen waren ten aanzien van behoud van de Aloysiusschool. Ten Brinke heeft altijd aangegeven dit niet als optie te zien. Aldus Lies ter Haar.

Meer partijen

Mochten er zich nog meer partijen aandienen voor de het ontwikkelen met als doelstelling een brede ontwikkeling van het gebied oude postkantoor en schoolwoningen in de Aloysius locatie  zouden die ook mee kunnen doen.

Beelden interpretatie college motie ontwikkeling Aloysiuslocatie

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid