Nieuws

Apotheker vertrekt met pijn in het hart uit Losser

Lisette Darman werkt 8 jaar in Losser. Aanvankelijk 6 jaar bij apotheek de Esch aan de Arendstraat, waarvan de laatste 4 jaar, als beherend apotheker. In 2017 ging ze, in verband met het vertrek van de beherende apotheker van BENU apotheek Teylers, daar werken. Ze trof daar een apotheek aan die niet optimaal draaide.

Er waren lange wachttijden. Veel klachten over de verstrekking van verkeerde medicijnen en een team dat onder druk stond van ontevreden klanten. Het patiëntenpanel was niet meer actief. Er was onvrede alom. Onvrede waar de apotheek niet altijd iets aan kon doen. In die periode ontstonden ook veel vragen over het voorkeursbeleid van de verzekeringen, in verband met kostenbesparing.

Patiënten kregen vaak ongewenst andere merken medicijnen en het team moest deze klachten van het publiek opvangen. Dat werd vaak niet begrepen.

Twee jaar later

BENU apotheek Teylers draait nu goed. Het is een goed, acceptabel bedrijf geworden. De sfeer onder de teamleden is perfect. De wachttijden zijn teruggelopen. Klanten zijn tevreden. Lisette zegt hier onder andere het volgende over: “In de eerste plaats wil ik zeggen dat ik dit alleen nooit had kunnen doen. Iedereen die gerelateerd was, en nog is, aan deze apotheek, heeft daar zijn of haar steentje aan bijgedragen. Het team heeft zich zeer loyaal opgesteld. Samen hebben we bedacht hoe we de wachttijden terug konden brengen. We hebben de nummerautomaat aangepast. We kunnen nu medicijnen uitgeven via een uitgifteautomaat.

Het patiëntenpanel is geactiveerd en doet haar uiterste best om mee te denken en mee te werken hoe het beter kan. Ik ben in het bijzonder trots op ons apotheekteam dat nu werkt in een goed lopende organisatie. Sinds 2017 hebben zij een andere leidinggevende gekregen, een andere werkplek en ook een andere manier van werken. Dat is nogal wat! Dit bevestigt alleen maar wat ik toen al dacht, namelijk dat het team het belangrijk vindt om de farmaceutische zorg in Losser goed te regelen. Dat verandert niet met mijn vertrek.

Toen ik hier kwam hadden we een negatieve klantenwaardering van -23. Deze is dankzij allerlei maatregelen die we genomen hebben omgezet naar +34 in december 2018 en we hebben op dit moment zelfs een score van +50. Toen ik hier in 2017 begon hadden we als apotheek ook een negatief persbericht ontvangen bij de digitale krant Hallo Losser en ik baalde daar van. Gelukkig hebben we het tij kunnen keren en zijn we later beter en zelfs goed gewaardeerd in Hallo Losser.”

Toch vertrek je uit Losser?

“Ja. Ik heb in het jaar 2018 goed nagedacht wat ik verder met mijn toekomst wilde. En ik ga met pijn in het hart, maar ik ben jong en heb nog alle potentie om mij verder, dan wel anders te ontwikkelen. Ik ben inmiddels opgenomen in het bestuur van TAO (Twentse Apothekers Organisatie) wat meebrengt dat mijn horizon wat breder is geworden. TAO is volledig regio dekkend. Er zijn 67 apothekers bij aangesloten en we werken aan een strategische samenwerking binnen de zorg. Door deze samenwerking kan een gewenste samenwerking met andere zorgverleners waaronder huisartsen, thuiszorginstellingen, patiëntenorganisaties, ziekenhuizen en dergelijke nog beter vorm krijgen.

Mijn oog viel op een vacature bij apotheken Haaksbergen. Dat is een maatschap waaronder 3 apotheken vallen. Ik kom daar in loondienst met de mogelijkheid om te ontdekken of eigenaarschap in de toekomst ook iets voor mij zou zijn. Ik wil mij verder oriënteren op de taken binnen de apotheek. Verder is het in deze digitale tijd natuurlijk onzeker of de apotheek in zijn huidige vorm wel blijft bestaan. Via internet worden kan men nu ook al medicijnen bestellen. Ik doe het ook om mij zelf later het verwijt niet te kunnen maken dat ik het niet geprobeerd heb.”

Interim

Lisettes laatste werkdag in Losser is 18 maart. Per 1 april gaat ze werken bij apotheken Haaksbergen. Voor haar is in Losser nog geen opvolger gevonden. Net als bij huisartsen is er een krapte op de arbeidsmarkt van beherend apothekers. Lisettes opvolger is tijdelijk de interim beherend apotheker, die in dienst is bij BENU, mevrouw Inge Mulder. Mevrouw Mulder zal op een nader tijdstip via Hallo Losser worden voorgesteld aan het Losserse publiek.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.