Nieuws

Bibliotheek Losser de beste van Nederland ?

Bibliotheek Losser finalist ‘Beste Bibliotheek van Nederland 2019’

Een van de zesgenomineerden

Vol trots kan stichting Fundament meedelen dat de bibliotheek (onderdeel van stichting Fundament) in ’t Lossers hoes één van de zes genomineerde bibliotheken in Nederland is, die in aanmerking komen voor de titel “Beste Bibliotheek van Nederland 2019”. Uit de nominaties koos de jury van Bibliotheekblad deze finalisten: Deventer (centrale), Dongen (Theek 5), Harderwijk (Huis van de Stad), Leeuwarden (dbieb), Losser ('t Lossers hoes) en Vught (Petruskerk).

Netwerkfunctie

In de komende maanden zullen deze zes bibliotheken, op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar, bezocht worden door de juryleden die de bibliotheken vooral beoordelen op de criteria die de bibliotheekwet toekent aan het openbaar bibliotheekwerk. Het aspect van de lokale verankering en de netwerkfunctie in het eigen verzorgingsgebied krijgen daarbij weer extra aandacht.

Publieksstem

De uiteindelijke winnaar van de NBD Biblion Award wordt gekozen door de vakjury en het publiek tezamen. Om het publiek, dat gedurende de maand maart zijn stem kan uitbrengen op de website van Bibliotheekblad, een impressie te geven van de onderscheidende eigenschappen van de zes kandidaten, zullen er in die periode videoprofielen van alle kandidaten op www.bibliotheekblad.nl te vinden zijn. Welke bibliotheek uiteindelijk als winnaar uit de bus zal komen, wordt in april 2019 bekendgemaakt op of rond het Nationale Bibliotheekcongres in de Van Nellefabriek te Rotterdam.

Verkiezing

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad. Hoofdsponsor is NBD Biblion. De vorige winnaars waren DOK Delft, De Nieuwe Bibliotheek (Almere), de Bibliotheek Wassenaar, de Bibliotheek Hengelo, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (centrale vestiging), de Bibliotheek Arnhem (Rozet), De Tweede Verdieping (Nieuwegein), de Bibliotheek Laren, de Chocoladefabriek (Gouda) en School 7 (Den Helder). Regerend titelhouder is Zwolle (Stadkamer Centrum).

 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid