Nieuws

Boerenmarkt altijd bijzonder

Zonnig weer. Gezelligheid op het mooiste kruispunt van Losser. Terrassen druk bezet. En de geur van streekprodukten die aangeboden worden op de laatste zaterdag van de maand in het centrum van Losser is aangenaam en nodigt uit tot het kopen van die producten.

 

En je vindt er altijd wat bijzonders. Wat de gemiddelde bezoeker niet had verwacht was een kraam van het Gildeprojekt van de stichting Cluster. Het Gildeproject heeft de beschikking over een goed geoutilleerde werkplaats met boormachines, schuurmachines, zaagmachines, slijpmachines, draaibanken, freesbank, vlak en vandiktebank, etc. Tijdens de openingstijden is iedereen welkom om te komen klussen maar ook voor het bewerken van een of meer plankjes en gezellig samen een kop koffie drinken. Je hoeft geen lid te zijn om gebruik te mogen maken van de aanwezige machines en betaald alleen een kleine bijdrage voor het gebruik van de werkplaats en de aanwezige machines. Er is altijd een toezichthouder aanwezig om uitleg te geven en te helpen.

Gemarmerd vlees van Hereford koeien

Een vaste standhouder op deze markt is Gert-Jan Maathuis uit Weerselo. Gert-Jan Maathuis en Corine Stolker houden sinds 2004 Hereford koeien. Ze zijn begonnen met vier drachtige oudere koeien, in de daarop volgende jaren zijn er nog enkele dieren bijgekocht, de overige uitbreiding is gerealiseerd met eigen aanfok. Nu lopen er in totaal rond de 30 dieren waarvan jaarlijks tien tot twaalf koeien met een kalf en het bijbehorend jongvee. Daarnaast worden ook alle stieren tot ruim twee tot drie jaar aangehouden voor de vleesverkoop. Herefords groeien op een rantsoen van alleen gras of kuilvoer, zonder krachtvoer bij te voeren.

De Hereford produceert dus uit alleen ruwvoer hoogwaardig vlees. Herefordvlees is doorregen met kleine vetadertjes (marmering), die smelten tijdens het bakken en geven zo het vlees een extra malse en sappige smaak mee. “Wij slachten alleen eigen dieren. Zo’n 6 a 7 stuks per jaar. Het vlees wordt direct diepgevroren. Dit is voor ons in feite de enige methode om de versheid van het vlees te garanderen. Wij slachten kleinschalig en hebben veel vaste klanten op deze boerenmarkt. Het is een mooie markt op een mooie plek in Losser” zegt Gert-Jan Maathuis.

Boerenmarkt








 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.