Nieuws

Bootje varen

Twee grote bussen en 8 kleine busjes vertrokken woensdag 6 juni, omstreeks 10.15 uur, vanaf de parkeerplaats aan de Lutterstraat van het Zorgplein Losser.

150 mensen

De bussen waren bevolkt met bewoners van Maartensstede Losser en de Tiekerhook Overdinkel, mensen van de Dagopvang Dorpsbeek Losser en enkele particulieren die vanwege hun problemen met de gezondheid ook wel een duwtje in de rug konden gebruiken. In totaal 150 mensen, waaronder uiteraard ook verzorgenden en vrijwilligers. Iedereen vond op zijn of haar zitplaats een flesje gekoeld water en een banaan. De stemming was gelijk goed en het weer kon niet beter. De colonne ging richting Zwolle naar de Scaniahaven waar het passagiersschip “Eureka” was afgemeerd. Alle mensen werden persoonlijk welkom geheten door de kapitein Edwin Bosman.

“Eureka”

Een passagiersschip dat in 1985 is gebouwd op de werf De Kaap in Meppel. Lengte 55 meter, breedte 9,6 meter en een diepgang van 1,3 meter. Biedt plaats aan 575 passagiers en is eigendom van rederij Eureka BV in Deventer. De voortstuwing vindt plaats door een motor van het merk Volvo 2 x 376 pk. Dubbeldeks met twee dansvloeren en een zonnedek helemaal boven. Kortom voor Losserse begrippen een joekel van een schip, met een zeer vriendelijke bemanning.

Merel

Eenmaal aan boord was er weer een verrassing. Niemand minder dan onze bloedeigen Merel Gerritsen van Merel Events stond al klaar om de tocht muzikaal op te luisteren met het genre dat bij vrijwel iedereen geliefd en bekend is. Iedere passagier kreeg twee muntjes voor een drankje en er werd patat met, of een kroket, of een frikandel, geserveerd en de stemming werd steeds beter. De kapitein vertelde onderweg de wetenswaardigheden over de omgeving en de interessante dingen die we onderweg tegenkwamen. Door het mooie weer waren veel mensen naar de kant van het water gelokt op zonden op de strandjes.

Route

Vanuit Zwolle ging de route, via de Spoolderssluis waar we geschut werden, op de IJssel richting Kampen. De route ging langs vele pittoreske mooi plaatsen zoals Zalk, bekend om Klazien het kruidenvrouwtje. In Kampen werd de brug met gouden wielen voor ons geopend zodat er een vrije doorvaart was voor de rest van de route. Na Ramspol werd het Zwarte Meer aangedaan. En iedereen zat te genieten van het mooie uitzicht, koffie/thee met cake, de verhalen van de Kapitein en natuurlijk de mooie zang van Merel. Via Genemuiden, Zwartsluis en Hasselt kwam de “Eureka” aan het eind van de middag weer in Zwolle aan.

Organisatie

Dit alles werd mogelijk gemaakt door Tiny en Ferdi de Boer, bekend van het inzamelen van oude metalen, waarvan ze de opbrengst schenken aan goede doelen zoals deze dag met de boot. Mede verantwoordelijk voor de organisatie was Olga Boomkamp van Oldenhove. Het was als een militaire operatie. Alles liep op rolletjes. Olga werd door Ferdi extra in het zonnetje gezet als dank voor haar perfecte medewerking.

Ferdi

Ferdi de boer zegt: “Ik vind het prachtig zoals alles weer verloopt vandaag. Natuurlijk is het geld opgebracht door de opbrengst van de oude metalen, maar het is ook zo belangrijk dat je kunt steunen op het personeel van de verzorgingshuizen en natuurlijk op de vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken. Olga heeft organisatietalent zoals blijkt. Alles is goed geregeld. Ik heb haar dan net ook extra bedankt voor haar inzet. Het is een geweldige dag en Tiny en ik zijn blij dat we weer zoveel mensen een plezier hebben kunnen doen. Soms hebben mensen die toch wel vaak kampen met een handicap dit nodig.

Ik vind het prachtig dat we dit zo nu en dan kunnen doen. Ook heb ik veel hulp gehad van bedrijven. Bijvoorbeeld is door QiZiNi een partij van 200 belegde broodjes geschonken. Door Oranka uit Borne zijn 200 pakjes sinaasappelsap gegeven en HDV Groentesnijbedrijf schonk de bananen. De broodje en het sap wordt op de terugreis verdeeld.” Ferdi is gestopt met het verzamelen van oude metalen maar hij heeft nog een buffer om goede doelen te steunen. Zaterdag heeft hij bijvoorbeeld weer een uitstapje met Old Timers, geregeld voor de bewoners van Tiekerhook in Overdinkel.

 

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.