Nieuws

Brandweer Losser leest voor

Negen basisscholen in Losser hadden het geluk dat Peter de Vries, kazernecommandant van de brandweer in Losser, in de klassen 1 en 2 (leeftijd 4 t/m 6) kwam voorlezen, in het kader van de Nationale voorleesdagen. 

22 kinderen

Vrijdagmorgen 1 februari was de Bredeschool in Overdinkel aan de beurt. Maar liefst 22 kinderen van de klas van juffrouw Rochelle en haar stagiaire Tess zaten in spanning te wachten. Peter kwam de klas binnen als “normaal” gekleed en vroeg de kinderen of hij er uitzag als een brandweerman. “Nee, natuurlijk niet brandweermannen en vrouwen dragen heel andere kleren.” Peter had de kleding voor de brandweer meegenomen. Stagiaire Tess had de eer om de kleding te mogen passen. Beschermende kleding. Broek, jas, laarzen, helm en handschoenen. Tess veranderde in korte tijd in brandweervrouw en de kinderen werden steeds enthousiaster.

Oei, de taart

Peter had het prentenboek “Oei, de taart.“ meegenomen om de kinderen voor te lezen. Een verhaal bedacht door Brenda Borgers, medewerker Brandveilig leven. Het verhaal is geïllustreerd door Thomas van Oostrum. Het gaat over kleuter Fleur die haar verjaardag wil vieren. Helaas verbrandt de taart in de oven en is er bijna brand, waardoor de brandweer bij Fleur thuis komt. Uiteindelijk loopt alles natuurlijk goed af. Peter kruipt in de huid van de kinderen in de leeftijdscategorie van 4 t/m 6 jaar en vertelt met verve. De kinderen hangen aan zijn lippen.

Preventie

Peter zegt: “Dit is ontzettend leuk om voor de kinderen te doen. Ze raken allemaal enthousiast, vooral als je brandweerkleding mee neemt en iemand dat in de klas laat aantrekken. Door middel van het verhaal maak ik ze duidelijk hoe belangrijk het is om rookmelders in huis te hebben. Als er in de situatie van de Fleur geen rookmelders waren geweest was het verhaal natuurlijk heel anders en een stuk minder vrolijk afgelopen. Ook wordt het de kinderen zo duidelijk welke rol ze moeten spelen als een rookmelder gaat piepen. Ik vraag de kinderen ook wie allemaal rookmelders thuis hebben.

Op deze manier kan ik als brandweerman zien of die er zijn en bij welke groepering wel of niet. Op deze manier kunnen wij analyseren welke doelgroepen we in de toekomst de voorlichting zouden moeten geven. Da afloop krijgen de kinderen nog een flyer mee naar huis waarin het nut en de noodzaak van het aanbrengen van rookmelders staat. Het is mooi om op deze manier het taalgevoel bij te brengen en we werken zo ook aan een brandveilige omgeving. De kinderen vragen natuurlijk allemaal aan hun ouders of er wel rookmelders thuis zijn.”

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid