Nieuws

Brandweer Twente en Geas Energiewacht tekenen convenant om te strijden tegen koolmonoxidevergiftiging

De landelijke campagne die deze week van start is gegaan heeft als thema ‘Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer’. Naast het tekenen van een intentieverklaring met de Geas, roept de brandweer Twente de inwoners op om een online koolmonoxidetest te doen. Reden hiervoor is o.a. omdat er jaarlijks gemiddeld 11 personen overlijden door koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast worden er ook nog eens 150 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Inademing van dit moorddadige gas kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben!

Sluipmoordenaar

Koolmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. "Een sluipmoordenaar die je niet proeft of ruikt". Ook in Twente neemt het aantal koolmonoxidemeldingen toe.

Samenwerking

Bijna de helft van de ongevallen vinden plaats met een moderne cv-installatie. "Reden voor de brandweer om het probleem bij de bron aan te pakken en in contact te treden met Geas Energiewacht. Zij waren gelijk enthousiast om een samenwerking aan te gaan", aldus commandant van de brandweer Twente Stephan Wevers."Geas energiewacht komt bij 145.000 huishouden thuis; door het gesprek aan te gaan, proberen zij mensen meer bewust te maken van de gevaren van CO."De Brandweer Twente zag in 2016 een verdubbeling van het aantal koolmonoxidemeldingen ten opzichte 2015.

Doe de test

Bent u Ook nieuwsgierig of u voldoende bekend bent met de risico’s rondom de gevaren van koolmonoxide oe snel de onderstaand test en neem direct de voorgestelde maatregelen!

Klik hier voor de test

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid