Nieuws

Bridgecursus voor beginners

Gezellig gezelschapsspel dat iedereen kan leren

De kneepjes

Het bridge virus grijpt steeds meer om zich heen. In Losser is dat niet anders. Jaarlijks leren steeds meer dorpelingen de kneepjes van dit edele kaartspel. De Losserse Bridge Club {LBC) geeft iedereen daarom elk jaar via een cursus voor beginners  het bridgen te leren. Slechts een klein beetje kennis van kaarten is nodig om de voornaamste regels van dit leuke gezelschapsspel in twaalf lessen onder de knie te krijgen. Op dinsdagmiddag of woensdagavond  kunnen de nieuwe cursisten aan de slag in Erve Kraesgenberg tevens de accommodatie waar de vereniging haar onderkomen heeft. De kosten van de cursus  bedragen 90 euro, waarbij alle lesmateriaal is inbegrepen. Docent en schrijver van het cursusboek is Henk Klaver. Voor opgave zie onderzijde van dit artikel.

Klaver

De LBC, heeft de afgelopen jaren goede ervaringen opgedaan met Klaver. Veel nieuwelingen hebben zich direct aangemeld bij de club en konden na een jaar al met mensen van eigen niveau meedoen  aan de competitie op dinsdagmiddag (circa 50 deelnemers) of woensdagavond (circa 80 deelnemers). Respectievelijke aanvangstijden zijn 13.30 en 19.30 uur. De club, die met een contributie van 40 euro per seizoen het lidmaatschap laagdrempelig houdt, heeft op beide dagen nog ruimte voor nieuwe leden.

Gezelligheid voorop

Voorzitter Theo Wigger benadrukt  dat de gezelligheid bij de LBC voorop staat. Dat is ook een van de redenen dat men zich niet bij de nationale bond heeft aangesloten waar volgens Wigger strenge richtlijnen gelden. “Dat wil niet zeggen dat wij ons niet aan de regels houden. Voor ons is het belangrijk dat de mensen in een ontspannen sfeer leuk met elkaar spelen. Gebleken is dat onze leden zich daarbij ook het prettigst voelen. Zij, die toch meer willen kunnen deelnemen aan een van de vele toernooien die onze regio rijk is.”

Wigger zegt dat bridgen een fantastisch spel is dat iedereen -jong of oud-  kan leren.  Bij ons speel je allemaal op je eigen niveau met een vaste partner. Daarin onderscheidt bridgen zich van de meeste andere kaartspelen. Andere verschillen zijn dat je bij bridgen de slagen, die je wilt halen door te bieden, van tevoren moet aangeven en dat je zelfs met een slechte kaart in de hand kunt winnen. Goed kijken en tellen en niet te veel gokken, dan lukt het best”.

Een jaar

Docent Klaver bezweert dat veel van zijn Losserse cursisten na een jaar al een aardig kaartje kunnen leggen en zich enthousiast verder bekwamen in de bridgesport. De LBC biedt die mogelijkheid met vervolgcursussen. “Bridgen  is een internationaal spel. Anders dan met bijvoorbeeld kruisjassen of klaverjassen, ontmoet je overal wel mensen die trek hebben in een spelletje bridge. Een mooie manier om je sociale contacten te verbreden” .

Nieuwe leden of cursusdeelnemers kunnen telefonisch of per e-mail contact opnemen met:

  • Annet van Aartsen (secretaris LBC)
  • tel: 053-5385015
  • email: hansannetvanaartsen@home.nl.
afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid