Nieuws

Bruisend Overdinkel vraagt hulp

Doe mee tot 31 juli kunnen ANWB-leden stemmen op de genomineerde projecten. Genomineerd is het project: korte smokkelfilm ingestuurd door Bruisend Overdinkel.

Korte film

Het is de bedoeling om een korte film te maken die het smokkelen verteld. Deze film moet naast toeristisch, ook educatief zijn en onderdeel worden van het lesprogramma op de Losserse basisscholen. Verder zal de film worden vertoond tijdens diverse activiteiten die in Overdinkel worden georganiseerd. Middels diverse media zal de film te zien zijn wanneer toeristen de fietstocht volgen. Denk hierbij aan QR-code en podcasts die uit het routeboekje kunnen worden gehaald.

De film is van cultuurhistorische waarde omdat het de geschiedenis van een grensdorp vertelt. Er is veel geschreven over het smokkelen, maar een goed informerende film is er helaas niet. Voor het maken van de film zal de plaatselijke toneelvereniging haar bijdrage leveren in de vorm van acteurs.

Waarom smokkelen

Kort na de Tweede Wereldoorlog waren de prijzen van artikelen in Nederland en Duitsland niet in evenwicht. Omdat de grenzen goed werden bewaakt, kon men niet eenvoudig de inkopen over de grens brengen. De douane kon echter niet de gehele grens bewaken, waardoor er veel illegaal over de "groene" grens werd vervoerd. 

Speciale klompen

Dit smokkelen was vaak niet ongevaarlijk, en ook strafbaar. Voorbeelden van smokkelwaar zijn koffie, boter, scharen en sigaretten. Dit werd soms op ingenieuze wijze verstopt in een fiets of kleding, of zelfs speciale klompen die "andersom" lopen. Wanneer je het klompenspoor dan volgde liep je de verkeerde kant op.

Jarenlang is er in Overdinkel een smokkelmuseum geweest. Helaas is deze door een brand compleet verwoest. Hierbij zijn veel waardevolle spullen verloren gegaan. Op dit moment is er een groot project gaande om Overdinkel ook toeristisch op de kaart te zetten. Smokkelen is daarbij het centrale thema. 

Wil je stemmen? dat kan klik hier voor de link



 
 
 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid