Nieuws

D66 tegen stopzetten starterslening woningbezit

D66 Losser heeft gisteren tegen het stopzetten van de starterslening voor de aankoop van een eigen woning gestemd.

"We zijn van mening dat we met de starterslening eigen woningbezit onder jongeren en starters kunnen stimuleren en dat we het voor hen aantrekkelijk maken om in de gemeente Losser te (blijven) wonen" zegt de politieke partij op haar website. “D66 wil de gemeente Losser aantrekkelijk houden voor jongeren en starters”.

D66 voegde de daad bij het woord en ging daarom niet mee in het voorstel van het college. "Onze fractie kreeg alle andere partijen unaniem achter zich" laat D66 trots weten.

Hieronder is de volledige inbreng van D66 te lezen.


“Voorzitter,

Iets meer dan een jaar geleden heeft D66, samen met andere partijen, de motie Blijverslening ingediend. Dit zodat we ouderen stimuleren om langer thuis te blijven wonen in onze gemeente. Maar er is nog een groep inwoners waarvan we denk ik als gehele raad vinden dat zij in onze gemeente moeten kunnen blijven wonen. En dan heb ik het over jongeren en starters. Zij verdienen eigenlijk ook een soort blijverslening.

Laat het nu zo zijn, voorzitter, dat wij zo’n soort blijverslening voor jongeren en starters eigenlijk al hebben: de starterslening. Een lening waarvan de afgelopen jaren al met al toch behoorlijk gebruik van is gemaakt. 51 jongeren hebben met behulp van deze starterslening een huis gebouwd in onze gemeente. Het college stelt echter voor in het raadsvoorstel om de starterslening af te schaffen. Een van de redenen hiervoor zijn: onvoldoende budget en startersleningen vormen geen speerpunt van beleid meer.

Als we straks wel kunnen starten met een blijverslening voor ouderen, hoezo is er dan geen budget om jongeren te behouden voor onze gemeente? En daar zeg ik dan maar meteen bij: hoe vaak hebben we het in deze raad niet over het behouden van jongeren? Dat het geen speerpunt van beleid meer zou zijn klinkt ons niet bekend in de oren.

Het college stelt tevens dat starters eenvoudiger een hypotheek kunnen afsluiten dan ouderen. Ik wijs de portefeuillehouder dan graag op recente artikelen uit onder andere de Volkskrant. ‘Eigen huis blijft utopie voor jonge kopers door tekort starterswoningen’, of: ‘jongeren hebben het steeds moeilijker op de woningmarkt’ (aldus Hypotheekadviseurs). Ook de ‘starterswoningen’ die er nu nog zijn in Losser beginnen pas bij 180.000 euro. Een flink bedrag voor een groot aantal jongeren die graag in Losser zouden willen blijven wonen.

Voorzitter, D66 is van mening dat we met een blijverslening voor ouderen en een starterslening voor jongeren onze gemeente aantrekkelijk houden voor beide doelgroepen. D66 zal dan ook tegen het raadsvoorstel stemmen. Graag dienen we nog een motie in.”


 

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast voor  als start-up coach voor Novel-T en EIT Digital. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.