Nieuws

Dansende koeien

De 90 koeien van Evelien en Frank ter Linde mochten 17 april naar buiten. En dat vonden ze prachtig na een winter op stal te hebben gestaan bij erve Iemhorst. 

Weidegang

Evelien en Frank hebben een overeenkomst met degene die hun melk afneemt. Als de koeien 120 dagen per jaar en 6 uur per dag buiten grazen, noemt men dit koeien met weidegang. Hierdoor krijgen de melkveehouders een kleine toeslag op de normale melkprijs. Dit is overigens voor Evelien en frank niet doorslaggevend geweest om de koeien buiten te laten grazen. Ze vinden het belangrijk voor het dierenwelzijn dat ze naar buiten gaan. Ze gaan zelfs veel langer naar buiten. ‘s Morgens om 08.00 uur gaan ze naar buiten en ’s avonds om 17.00 uur weer naar binnen en het liefst langer dan 120 dagen per jaar. Een prachtig gezicht om te zien hoe blij de koeien zijn nu ze de weer grazige weide in mogen.

Blij dat ze weer naar binnen mogen

“Maar vanavond zijn ze blij dat ze weer naar binnen mogen, want de warme vertrouwde stal vinden ze ook fijn. Dan genieten ze weer van het voer dat ze dan voorgeschoteld krijgen. De toeslag is leuk, maar de belangrijkste reden dat we de koeien naar buiten doen is voor het dierenwelzijn. Bovendien zien we de koeien graag in de wei. We genieten van de koeien in het Dinkeldal.”: zegt Evelien.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.