Nieuws

Dochter loopt zelfde route als moeder in de hongerwinter

Marilene Gathier dochter van onderduikster Etty van ‘t End wil in haar moeders voetsporen treden, door van Utrecht naar Losser te lopen.

Hongerwinter

Haar moeder, Etty van ‘t End is in de hongerwinter van Utrecht naar Losser gelopen en is daar door de familie Vreriks in huis genomen. Ze heeft daar ongeveer 3 maanden gewoond. Ze is in 2015 overleden, maar een jaar of 10 daarvoor had ze zelf haar verhaal opgeschreven. Voor een lesmethode Nederlands als tweede taal heeft Marilene dat verhaal herschreven. Het heet ‘Een vluchteling uit Nederland" en is onderdeel van de methode ‘Lezen, zo doe je dat’.

Marilene voor het huis van waar haar moeder vertrok naar Losser

 

Fam Vreriks

Dit lesboek wil ze gaan aanbieden aan de familie Vreriks. Haar plan is om de tocht vanaf Utrecht na te lopen. Hier is Marilene inmiddels mee bezig. Zondag avond vertelt ze aan de telefoon dat het goed gaat met de wandeltocht en ze hoopt op dinsdag 21 augustus aan het eind van de middag in Losser aan te komen op de Gronausestraat 21. Het huis waar de familie Vreriks toen woonden, staat er niet meer, maar het adres bestaat wel. Daar zal ze dan Gerard Vreriks en zijn jongere zus Gea Vreriks ontmoeten en hen het eerste exemplaar van het boek aanbieden.

Onderweg

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid